OS-hoppet lever för Alshammar

SPORTBLADET

Efter misslyckandet – "Tessan" får förlängd tidsplan

Foto: Alshammar.

Sim-EM blev ett stort misslyckande – men OS-hoppet lever fortfarande för Therese Alshammar.

38-åringen får extra tid på sig att bevisa sig konkurrenskraftig.

– Är nivån inte tillräckligt bra så vill hon nog inte åka, säger hennes sambo och tränare Johan Wallberg till Sportbladet.

För Therese Alshammars del slutade sim-EM i London förra veckan med tårar.

I stället för att ta sig under SOK:s kvalgräns, 24,71, på 50 meter fritt – som hade inneburit säkrat avancemang till hennes sjätte OS – så fick veteranen det inte alls att fungera.

Klockan visade 25,15 när Alshammar simmade in sist i finalen.

– Första 15 kändes stabilt, men sedan händer det inte så mycket mer även om jag tycker att jag har tryck och rytm i simningen. Jag hade inte powern och målgången är jättedålig, sa hon direkt efter loppet.

Tre tävlingar på sig

Tränare, tillika sambon, Johan Wallberg låter dock meddela att fler chanser kommer för Alshammar att bevisa att hon har i OS att göra. Tre för att vara exakt.

– Hon ska åka och tävla i Frankrike och sen Italien (Monaco, Canet och Rom). Efter det gör SOK sin sista samlade bedömning för de som fortfarande kan vara aktuella, säger Johan Wallberg.

Alshammar kommer med andra ord utnyttja möjligheten i det kvaldokument som simförbundet upprättat tillsammans med SOK där det framgår att "individuell överenskommelse om förlängd tidsplan om uttagningsmöjlighet, dock senast den 25 juni, kan göras av särskilda skäl”.

– Det är ju några som kan vara aktuella fortfarande även om de vill få det klart så fort som möjligt, säger Wallberg som dock påpekar att den förlängda tidsplanen funnits med i kalkylen sedan länge.

Kan välja att stanna hemma

– Det har varit en del av vår plan från första början så för oss har det inte varit någon större skillnad.

Tror du hon hinner komma i form för att ta sig under SOK:s kvalgräns?

– Ja, det tror jag. Det var vi i och för sig ganska säkra på redan innan EM. Men sådan är idrotten, ibland får man inte in det där flytet på en viss tävling.

För Alshammars del är kvalgränsen, som sägs ska motsvara en finalplats i Rio, i sig inget mål. Hon åker inte till Brasilien som någon turist och väljer troligtvis att stanna hemma på eget begär om hon inte känner sig konkurrenskraftig.

– Hon har ju inte den här kvaltiden som någon specifik målsättning utan målet är att kunna simma så fort så att hon känner att hon kan konkurrera om en finalplats på OS. Annars är nivån inte tillräckligt bra.

– Hon känner att om hon inte har konkurrensnivån i sig så tror jag inte hon vill åka.

Det är ingen prestigegrej för henne att komma med och göra ett sjätte OS?

– Nej, det spelar nog ingen större roll. Inte mer än att hon vet vad det handlar om och vad som krävs för att vara med och konkurrera, säger Johan Wallberg.

ARTIKELN HANDLAR OM