Titta här – sex heta medaljchanser kvar

SPORTBLADET

Åtta medaljer säkrade – och fler finns att hämta

Foto: Jenny Rissveds tävlar i mountaibike på lördag

Bara tre dagar återstår av de olympiska spelen i Rio.

Men för svensk del finns det många skäl att fortsätta följa OS-festen.

Här listar vi Sveriges bästa medaljchanser som finns kvar.

Petter Menning, kanot

EM- och VM-guldmedaljören var på förhand ett av Sveriges största medaljhopp. Nu går Petter Menning för guld även på OS och ska ta revansch för att han missade spelen i London med minsta marginal för fyra år sedan.

När: Fredag 14.00, heat 1, K1 200 meter, herrar. Lördag 14.00, final.

Damlandslaget, fotboll

Det såg nattsvart ut efter 5–1-förlusten mot Brasilien i gruppspelet. Men sedan dess har den svenska defensiven varit nästintill perfekt och stått pall för både USA i kvarten och Brasilien i semin. Hur det än går i finalen mot Tyskland har de svenska damerna stått för den bästa insatsen i ett OS någonsin och är garanterade minst silver.

När: Fredag 22.30, Sverige–Tyskland, final.

Jenny Rissveds, mountainbike

OS-debutanten har bevisat att hon redan nu som 22-åring kan ta sig an den absoluta världseliten. Förutom brons på för-OS i oktober har Jenny Rissveds vunnit totalen i U23-världsupen och tagit en andraplats i en seniorvärldscuptävling i våras.

Bli inte förvånad om svenskan ger sig in i medaljstriden i crosscountry, som avgörs på en bana som Rissveds känner till väl.

När: Lördag 17.30, crosscountry, final.

Elin Johansson, taekwondo

Hon är tvåa på världsrankingen och fick nyttig rutin i OS från London för fyra år sedan då hon blev nia. I år är siktet inställt på en pallplats för Elin Johansson och själv är 26-åringen inte rädd för att prata i termer om guld. Det finns dock frågetecken för formen då vårens Europamästerskap slutade i besvikelse och uttåg redan efter första matchen.
När: Fredag 14.00, första omgången i 67-kilosklassen för damer. Eventuell kvarts- och semifinal klockan 20.00 och eventuell final klockan 01.00.

Peder Fredricson, ridsport

Rolf Göran Bengtsson prioriterade lagtävlingen som slutade med en sjundeplats. Men kvar i individuell final finns både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Inför fredagens andra och sista finalomgång har den sistnämnde stora medaljchanser och ligger på en delad andraplats. Tillsammans med sin häst All In har det bara blivit ett tidsfel på tre rundor och inte en enda bom har rivits.

När: Fredag 15.00, individuell final.

Lisa Nordén, triathlon

För fyra år sedan var hon tusendelar från att ta OS-guld i London. Vägen har sedan dess knappast gått spikrakt uppåt för Lisa Nordén. 31-åringen har varit på ständig jakt efter toppformen och fick vänta länge innan OS-biljetten säkrades i våras. Får ses som något av en outsider till medalj snarare än någon svenska folket kallt ska räkna med står på pallen på lördag eftermiddag.

När: Lördag 16.00, triathlon, final, damer.

Och ett par bubblare...

Henrik von Eckermann, ridsport

Har tagit sig till individuell final i hästhoppning och stått för en kanoninsats på OS. Men medaljstriden ska svensken inte ha något med att göra.

När: Fredag 15.00, individuell final.

Sofie Skoog, friidrott
Har redan överträffat sig själv med att genom personligt rekord på 1,94 ta sig till final. Måste troligtvis persa med ytterligare några centimeter för att vara aktuell för en pallplacering.

När: Lördag 01.10, höjdhoppsfinal, damer.

ARTIKELN HANDLAR OM