”Jag har fått ett bättre liv”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Blandade känslor för guldhoppet Menning efter finalmissen: ”Medaljer är inte allt för mig”

RIO DE JANEIRO. Guldhoppet Petter Mennings OS tog slut redan i semifinalen.

Efter finalmissen var kanotisten känslosam.

– Det här har betytt så mycket mer för mig än att bara ta medaljer, säger 29-åringen.

Petter Menning har vunnit EM- och VM-guld och i sitt första OS var han ett av Sveriges stora medaljhopp. Men kanotisten såg seg ut i försöken på K1 200 meter.

Han tog sig dock vidare till semifinal efter att ha slutat femma.

Där tog det stopp. Menning fick inte ut det han hade i kroppen och slutade sexa i semin.

– Det räckte inte till för mig i dag och det är tungt just nu. Jag har kört fort på träning, men jag fick inte riktigt till loppen i dag. Det är det tråkiga. Jag brukar kunna visa på mästerskap vad jag har gjort i träningen och få ut allt, säger Menning som var påverkad av stundens allvar.

– Jag har känt mig nervös och kanske lite nu när det närmade sig tävling att det kröp sig på. Jag har varit väldigt nervös för VM och så också och kört för en sådan här publik. Det är jag van vid, men det var synd att jag inte kunde visa för mig själv vad jag hade.

”Jag är jättebesviken”

Menning har tidigare berättat om sin tuffa uppväxt med sin alkoholiserade pappa och hur idrotten har räddat honom. Efter loppet var 29-åringen känslosam.

– Det är svårt att beskriva. Det här har betytt så mycket mer för mig än bara att ta medaljer. När jag är här vill jag så jävla gärna ta medaljen ändå. Men jag är Petter, killen som bara försöker göra något bra och har haft så mycket ut av det här hela livet. Jag är jättebesviken på prestationen, men killen Petter är ganska glad med livet ändå.

”Medaljer är inte allt”

Menning sa upp kontakten med sin pappa 2011. Två år senare, innan EM i Portugal, hittades pappan död efter att hans hjärta slutat slå. Tragedin har gett honom perspektiv på livet.

– Kanot har gett mig jättemycket sedan jag började med den när jag var 13 och jag har fått ett bättre liv på grund av det. Det livet lever jag fortfarande och tänker fortsätta med minst till Tokyo. Det gör det hela mer hanterbart. Jag är fortfarande samma Petter och jag kan fortfarande komma hem till min fru som jag älskar och allting finns kvar på något vis. För mig bär det upp allting. Men när jag är här är jag väldigt besviken på min prestation, säger han och fortsätter:

– Medaljer är inte allt för mig, det kanske är svårt att förklara för alla. Men de har liksom varit grädden på moset och kommer att fortsätta att vara det.

Mennings resa tar dock inte slut här. Den har bara börjat.

– Det livet jag lever nu är det bästa jag kan tänka mig. Jag ser det inte som tunga år, jag ser det som fyra härliga år till med förhoppningsvis fler medaljer.

Publicerad: