Kim Andersson lägger av

SPORTBLADET

Rio de Janerio. Han har sagt det förr - men nu ska beslutet vara definitivt.

Efter fyra raka OS-förluster meddelade Kim Andersson att landslagskarriären är över.

– Jag är lite för gammal känns det som. Jag har en match kvar, sen är det över, säger 33-åringen.

Foto: Peter Wixtröm
Kim Andersson.

Sverige-Polen var en ödesmatch, det blågula landslaget var tvungen att vinna för att ha en realistisk möjlighet att nå kvartsfinal.

Trots ledning flera gånger tappade Sverige matchen i andra halvlek. Det blev förlust med 24-25.

Kim Andersson, 33, var besviken efteråt. Vänsternian, som flera gånger tidigare har sagt att han ska sluta i Blågult, tänker inte fortsätta i landslaget. Den här gången är beslutet definitivt.

– Jag har sagt det så många gånger innan. Men jag känner verkligen, en match till. Jag är jätteglad att jag varit här med tanke på skadegrejerna hit och dit hela sommaren, säger Andersson och fortsätter:

– Jag är lite för gammal känns det som, och (Johan) Jakobsson har visat att han är en fantastisk högernia, han har gjort det super i den här turneringen. Det är någonstans hans tur att ta det här laget på sina axlar. Jag har sagt det många gånger innan, men nu känns det verkligen definitivt. Jag har en match kvar, sen så är det över. Jag är jättenöjd att jag hittade mål i dag, det har jag verkligen inte gjort de andra matcherna.

”Lättare när en sådan som jag lämnar”

Han menar att det är dags för andra spelare att kliva fram.

– Det finns några unga spelare, som i mina ögon kommer bli fantastiskt duktiga. (Philip) Stenmalm har också någonstans visat vad han kan. Vi är ett par rävar som hängt i ett tag, det kanske bli lättare när en sådan som jag lämnar och de andra känner att de får plats. Jag har en tendens att ta mycket plats, säger Andersson.

– Vi reste oss aldrig efter ”Bengan Boys”, det kanske är lite lättare att resa sig efter oss. En silvermedalj (London, 2012) har vi, så förväntningarna kanske inte är så höga på oss.

Surnar till av frågan

Målvakten Mattias Andersson, 38, och försvarschefen Tobias Karlsson, 35, vill inte prata om framtiden.

– Tror du jag tänker svara på den frågan nu? säger Andersson

– Nej, precis. Inte just nu. Det är mitt sista OS, det kan jag säga.

Tobias Karlsson:

– Jag sätter mig efter säsongen och utvärderar, funderar på framtiden. Som jag alltid gör, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM