”Pappa mejlade texten till nationalsången”

SPORTBLADET

22-åring från Miami tog Puerto Ricos första damguld

Foto: TT och Getty Images

RIO DE JANEIRO. Hon är 34:a på världsrankingen och hade bara vunnit en WTA-titel när hon åkte till Rio de Janeiro.

När Monica Puig lämnar staden är det som olympisk mästarinna.

– Jag kan inte tro att det är sant, jublar 22-åringen efter finalsegern mot Angelique Kerber.

Monica Puig vann sin hittills enda WTA-titel i Strasbourg 2014, men kände att hon hade något stort på gång i OS. Hon har spelat bättre och bättre för varje match och det växande självförtroendet fick henne att be sin far, José, om texten till Puerto Ricos nationalsång, La Borinqueña.

– I morse skickade pappa ett mejl med hela texten. Jag hade inte tid att lära mig allt, men när jag hörde folk sjunga visste jag vilka ord som skulle komma. Jag tänkte sjunga med, men kunde inte sluta gråta.

”Fantastiskt ögonblick”

När Monica Puig berättar det där har hon klivit ner från prispallen, torkat tårarna och tagit plats på ett podium framför världspressen.

Det finns onekligen mycket att prata om, som hur hon lyckades besegra världstvåan Angelique Kerber med 6–4, 4–6, 6–1.

– Det är helt otroligt. När matchen var över kunde jag inte förstå vad som hade hänt. Det var ett fantastiskt ögonblick, samtidigt som jag kände en stor lättnad, säger Puig, som blev Puerto Ricos första kvinnliga OS-medaljör.

Bosatt i Miami

Hon föddes i San Juan en septemberdag 1993, men var bara ett år när familjen flyttade till Florida.

Puigs framgång är välkommen, för puertoricanerna är i behov av positiva nyheter. Landet har enorma statsskulder och så sent som i går utlyste den amerikanska hälsoministern Sylvia Mathews Burwell ett nödläge för att stoppa spridningen av zika-viruset. I Puerto Rico är över 10 000 människor smittade, varav drygt tusen gravida kvinnor.

– Jag vet att mitt land uppskattar det här, och det var precis vad jag ville ge dem. Jag har alltid varit lojal mot landet där jag föddes och där jag har mina rötter. Jag har fortfarande släktingar i Puerto Rico och åker dit ganska ofta, säger Monica Puig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS