”Det här är helt sjukt”

SPORTBLADET

Fredrik Schön missade guldmatchen efter protest

RIO DE JANEIRO. Fredrik Schön drömde om att avsluta karriären med ett OS-guld, men den krossades av en kuban och ett tvivelaktigt domslut.

Efter semifinalen var den svenske brottaren så besviken att han gick rakt genom den mixade zonen.

– Det här är helt sjukt, säger Mohammad Babulfath, den svenske förbundskaptenen.

Semifinalen i 98 kilos-klassen hade pågått i fyra minuter och 54 sekunder när svensklägret protesterade. Fredrik, som låg under med 0–1, hade då försökt lyfta Yasmany Daniel Lugo Cabrera, men hade uppenbara problem.

Mohammad Babulfath ansåg att kubanen brutit mot regelboken genom att sparka, men domarna höll inte med. Efter att ha studerat lyftet på video bestämde de sig för att i stället ge kubanen en poäng, eftersom protesten inte gick igenom.

”Sparkade tre gånger”

Fredrik Schön var väldigt besviken efter 0–2-förlusten och gick raka vägen från mattan till omklädningsrummet.

Han stannade aldrig i den mixade zonen för att ge sin version av händelsen.

– Självklart är han besviken. Det är tydligt att kubanen sparkade tre gånger under lyftet och förstörde hans attack. För mig var det solklart. Jag tvekade inte på att utmana. Nu gäller det att samla kraft och fokusera på bronsmatchen, säger Mohammad Babulfath.

Sitt livs tävling

Oavsett utgången i bronsmatchen har Fredrik Schön gjort sitt livs tävling. 29-åringen, som har ett EM-brons på meritlistan, slog två ex-världsmästare på vägen till semifinalen.

– Han har gjort en jävligt bra turnering och slagit två brottare han aldrig slagit tidigare. Han är i sitt livs form, säger Babulfath.

Fredrik Schön slog ut Balazs Kiss i åttondelen och bollade med Elis Guri, som tog VM-guld 2011, i kvarten. Redan 57 sekunder in i andra perioden var matchen över. Fredrik Schön var tekniskt överlägsen och vann med 8-0.

”Nice tvåla dit dem”

När Sportbladet då träffade honom i den mixade zonen i Carioca Arena 2 var han själv lite förvånad.

– Det här blev jävligt bra. Två världsmästare på rad... Det är nice att tvåla dit dem, säger Fredrik Schön.

Förklaringen?

– Det är väl så här mitt livs form ska kännas, men det är över förväntan. Man kan alltid drömma, hoppas och tro men att vinna med 8–0 i en kvartsfinal... Det hade jag inte vågat drömma om, men jag har tränat i 22 år och är man i sitt livs form bör det vara något utöver det vanliga, säger Fredrik Schön.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brottning

Sommar-OS