Tjänar kvarts miljon på avgörande match

SPORTBLADET

Bollnäs klubbchef: Bingo för oss

Foto: Det blir trångt på Sävstaås läktare när Bollnäs tar emot Edsbyn.

Bollnäs vann den fjärde kvartsfinalen mot Edsbyn och tvingade fram ett avgörande på Sävstaås IP.

Belöningen – en kvarts miljon i publikintäkter.

– För oss är det bingo att spela de här matcherna, säger Robert Lindgren, klubbchef i Bollnäs.

Det är inte bara spelarna i landets toppklubbar som ser elitserien som ett slags transportsträcka.

Att döma av publikutvecklingen gäller det även många åskådare, och de stora vinnarna är Bollnäs och Edsbyn. I slutspelet har hälsingeklubbarna höjt sina åskådarsnitt med 62 respektive 104 procent.

Hoppas på drygt 3 000 åskådare

Med tanke på att den femte och avgörande ronden avgörs på Sävstaås IP under måndagskvällen lär Giffarnas ökning inte stanna vid det.

– Där ser man vad nyttigt det är att ta sig till slutspel. Vi hoppas att vi passerar 3 000 åskådare. Det är ju en avgörande match och det finns tillresta från både Ljusdal och Söderhamn. Ja, det pratas bandy överallt hela tiden. Hela bygden lever upp, men insatsen är hög. De här veckorna handlar om att vinna eller dö, säger Robert Lindgren.

Valde Byn i stället för Hammarby

Storsatsande Bollnäs valde Edsbyn som motståndare i slutspelet. Alternativet, när Västerås och Villa Lidköping gjort sina val, var Hammarby.

Det innebär inte bara att föreningarna slipper långa resor, utan också får tillfällen att fylla på klubbkassorna. Edsbyn har alltså mer än fördubblat sitt publiksnitt, från 1 533 till 3 129 personer, med allt vad det innebär.

– Jag kan bara gratulera, säger Robert Lindgren.

Ekonomiskt lär det även ha betydelse för Bollnäs...

– Absolut. Vi har högre intäkter än om vi hade mött Vänersborg eller Vetlanda och vi är beroende av alla slantar vi kan få in.

Robert Lindgren berättar att Bollnäs, om det kommer runt 3 000 åskådare till Sävstaås, gör en vinst på 250 000 kronor.

– För oss är det bingo att få spela de här matcherna. Oavsett om det blir vi eller Edsbyn som får möta Villa i semifinalen har jag svårt att se att det kommer upp i de här publiksiffrorna.

Hur mår Bollnäs ekonomiskt?

– Relativt bra. Vi har ett antal nya partners sedan vi gjorde saneringen för några år sedan. Vi började om på noll, var ärliga och talade om att vi hade det jättetufft. Då backade bygden upp. Ja, ärlighet brukar vara det bästa, säger Robert Lindgren.

Sandviken, som tar emot Hammarby i Göransson arena, har ökat sitt publiksnitt med 18 procent.

Bollnäs-Edsbyn spelas måndag 19.00!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy