Mcllroy: ”Blodprov måste införas”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Världsstjärnan: ”Vi är långt efter andra idrotter”

TROON. Bara urinprov – inga blodprov.

Nu riktar Rory McIlroy kritik mot dopningstesterna inom golfen.

– Vi är långt efter andra idrotter, säger han.

Golf gör debut som OS-gren.

Därför väcks nu frågan hur noggrant utövarna egentligen testas.

Inte tillräckligt noggrant, enligt stjärnan Rory McIlroy.

”Långt efter”

På en presskonferens inför British Open berättar världsfyran att han endast brukar bli testad fyra-fem gånger per år, och att han bara testats en gång av IGF (International Golf Federation) inför OS.

– Det var på fredagen under US Open. Och det var bara ett urinprov – inget blodprov. Jag har lärt känna många andra idrottare under mina år som aktiv och min bild är att de testas mycket oftare. Min känsla är att vi är långt efter andra idrotter, säger McIlroy.

27-åringen poängterar samtidigt att golfen varit – och fortfarande är – befriad från fuskare.

– Det finns liksom inget preparat som skulle göra dig till en komplett spelare. Du kan ta saker som gör dig starkare rent fysiskt, eller som höjer din koncentration, men finns det något som kan göra dig komplett som spelare? … jag vet inte.

”Skulle komma undan”

Han hoppas dock att testerna blir mer rigorösa framöver.

– Blodprov måste införas inom golfen för att se till att den hålls ren även framgent. Om golfen ska vara med i OS och betraktas som en ”mainstream-sport” som alla andra, så måste utövarna testas på samma villkor som andra. Exempelvis skulle jag kunna ta HGF (Hepatocyte growth factor – tillväxthormoner) och komma undan med det, för det hittar du inte i ett urinprov, säger Rory McIlroy.

Publicerad:

LÄS VIDARE