Dubbel svensk seger – efter spjutskräll

Foto: SVT.SE/SPORT

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Sverige var pressat i både herr och damkampen.

Då klev Khaddi Sagnia fram med ett jättehopp som ledde damerna mot segern och på herrsidan knäckte Sverige finska laget med en skrällseger i herrarnas spjuttävling (!).

– Fy fan, det där var fint. Att få tvåla till dem på hemmaplan och tysta publiken, säger Kim Amb till Sportladet.

I den så kallade pappers-Finnkampen var utgångsläget två klara svenska segrar. Men verkligheten bjöd på klart mycket mer drama än så.

Efter en dramatisk första dag, där Finland tjänade poäng efter protestkaos på 100 meter häck, fortsatte kampen på samma jämna sätt under söndagen.

Meraf Bahta ledde Sverige till klar seger på 5000 meter för damer och i herrarnas hinderlopp tog Sverige en trippel, trots dubbla vattengravsdyk. Men Finland svarade upp bra med övervikt på bland annat damernas 200 meter och herrarnas 400 meter häck.

Jättehopp av Khaddi Sagnia

Men i de sista grenarna var det Sverige som plockade fram sin motsvarighet till ”sisu”. I damernas längdhopp tog Sverige en trippel anförda av Khaddi Sagnia som slog till med dubbla årsbästan i säsongens elfte timme med 6,73 och 6,74.

I herrkampen var Sverige i fyra poängs underläge inför finska nationalgrenen spjut och 1500 meter. Men då ställde Kim Amb och Jiannis Smalios till med en jätteskräll. Kim Amb kastade årsbästa 84,50 och knep med det segern före finske stjärnan Antti Ruuskanen. Trea kom mycket oväntat Jiannis Smalios som knappt trodde sina ögon när spjutet landade på personliga rekordet 81,89 i tredje omgången.

”Stort för en spjutkastare det här”

– Fy fan, det där var fint. Jag vet knappt var jag ska börja, det är så speciellt att vinna i Finland i deras nationalgren. Att tvåla till dem på hemmaplan och tysta ner publiken, säger Kim Amb.

Att Sverige vinner spjut i Finnkampen är mycket ovanligt. Ambs grenseger är den första sedan Peter Borglund vann 1989 och poängsegern, 13-9, är den första sedan 1993.

– Jag sa det till Jiannis precis innan tävlingen att jag hade en bra magkänsla, att vi kunde göra något stort, säger Amb som firade med dubbla bakåtvolter på innerplan:

– Äntligen får jag visa min akrobatik! Det där har jag väntat på ett tag, det kändes lägligt att riskera livet för en bakåtvolt, haha.

”Är lite tragiskt”

Bålstakastaren rankar segern som en av hans absolut största i karriären. Det enda som dämpar glädjen lite är att superkastet kommer två veckor efter OS-finalen:

– Ja... det är lite tragiskt. Det är skittråkigt, jag har vetat att jag inte är någon ”80 meter precis-kastare” utan jag ska vara på 85 meter. Men jag har fått söka efter rätt känsla så det var skönt att ändå bevisa för sig själv att man förtjänar att vara i finaler och kasta bra.

Spjutsegern bäddade sedan för att svenska 1500-herrarna kunde avgöra hela herrkampen i sista grenen. Efteråt väntade firande på den traditionsenliga, och ganska ofta vilda, Finnkampsbanketten.

Kim, kan du ge någon inblick i hur det här ska firas?

– Haha, jag vet inte ännu. Det blir nog bra, säger han och skrattar:

– Det är en avslappnad stämning och sista tävlingen för många så det blir lite som en firmafest efteråt.

ARTIKELN HANDLAR OM