Stanley Cup 2016

Bäckis hjälte: – Sköt för kung & fosterland

Av: 

Per Bjurman

SPORTBLADET

NEW YORK. Nicklas Bäckström skickade Washington till Stanley Cup-slutspelets andra omgång under söndagen.

Det 1-0-mål han prickade in med ett vasst direktskott räckte till seger i matinén mot Philadelphia.

– Jag sköt för kung och fosterland, säger matchhjälten till Sportbladet.

Sportfansen i den amerikanska huvudstaden kan andas ut.

Den överlägsna seriesegern kommer inte – som åtskilliga hade börjat frukta efter förlusterna i fjärde och femte matchen mot Philadelphia – följas av ännu en omedelbar slutspelsflopp.

Och det kan de tacka Nicklas Bäckström för.

I mitten av andra perioden i det sjätte mötet i Wells Fargo Center i Philadelphia fick han en fin passning av landsmannen Marcus Johansson i högra tekningscirkeln och plaskade in ett direktskott bakom suveräne Michal Neuvirth.

Det räckte till seger i en karaktäristiskt tajt och hård match.

– Ovetjkin bröt in i zonen och slog en fin passning till Marcus och när han spelade vidare till mig så bara siktade jag högt och sköt för kung och fosterland. Och tja, det fungerade, säger ”Bäckis” när vi talar med honom efteråt.

”Inte lätt att slå dem”

Strax innan hade den svenske centern suttit utvisad fyra minuter för en high sticking han inte gjort sig skyldig till – tv-bilderna visade tydligt att det var en lagkamrat som råkade peta Ryan White i ansiktet med klubban – och det såg nästan ut som att han piskade in direktskottet på ren ilska.

– Nja, sånt där händer. Det går så fort och ibland hinner domarna inte se. Han bad mig om ursäkt efteråt också. Så arg var jag inte. Däremot var det nervöst att sitta där i fyra minuter...

Nå, nervositet behöver ingen i Washington känna längre. Nicklas mål räckte alltså till seger och därmed slog Capitals ut Flyers och fortsätter vidare i Stanley Cup-slutspelet.

– Jag vet inte om jag kan säga att vi blev oroliga efter deras två segrar, men det var inte lätt att slå dem. Det går inte att bara ställa ut skridskorna i slutspelet, man möter bara bra och taggade lag. Jag är väldigt glad att vi vann serien i sex matcher, det känns riktigt skönt.

Nu väntar Penguins

Nu väntar Pittsburgh Penguins i nästa omgång och alla som minns Washingtons episka duell mot dem i slutspelet 2009 slickar sig om truten.

Det är en av senaste decenniets mest dramatiska och underhållande Stanley Cup-serier.

– Det kan nog bli lika kul nu, jag ser verkligen fram emot att möta dem igen, fortsätter ”Bäckis”.

– Natuligtvis blir det tufft. De är jäkligt skickliga har väl varit formstarkast av alla senaste månaderna. Men jag tror absolut att vi har en bra chans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Sanningen bakom NHL-lagens namn

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup 2016

Stanley Cup

Pittsburgh Penguins

Nicklas Bäckström

Washington Capitals