SVT storsatsar på fotbollsderbyn

SPORTBLADET

”Premier League och La Liga i all ära – men de kan vi se varje helg”

Fotbollsderbyn som aldrig tidigare visats i svensk television.

I dag kan Sportbladet avslöja SVT:s nya fotbollssatsning som startar i höst.

– Vi vill kunna visa vad fotbollen betyder och hur den ser ut på andra platser i världen, säger Max Bursell, planeringschef på SVT Sport.

Sedan ”Tipsextra” med den engelska ligafotbollenl gick i graven 1995 har Sveriges Television inte visat mycket internationell klubblagsfotboll för herrar på kontinuerlig basis.

Rättighetspriserna för de stora europeiska ligorna och klubblagsturneringarna har rusat och fotbollsmatcherna som säljer ligger allt som ofta paketerade bakom de kommersiella kanalernas betal-tv-väggar.

Frågan är om Sveriges Television nu har hittat ett litet kryphål?

I höst startar kanalen fotbollssatsningen ”Fotbollsfeber” där de under tre tillfällen direktsänder tre storderbyn från olika delar av världen.

Först ut: Soweto-derbyt

Derbymatcherna är hämtade från länder och ligor där tv-rättigheterna fortfarande inte anses tillräckligt intressanta för den svenska sport-tv-marknaden.

Och det är inte vilket lufsande som helst.

Vad sägs till exempel om ”det eviga derbyt” mellan Kroatiens två största klubbar Hajduk Split och Dinamo Zagreb?

Först ut (lördag 29 oktober) är Soweto-derbyt i Sydafrika mellan Orlando Pirates och Kaizer Chiefs.

– Det här är matcher som är otroligt stora lokalt men som de flesta av oss bara har sett genom korta klipp på nätet, nu visar vi hela matcherna och inte minst sätter vi dem i ett sammanhang. Kulturellt, politiskt och historiskt, säger Max Bursell på SVT.

Men hur många är egentligen intresserade av derbyt i Soweto?

– Om vi lyckas förmedla känslan av hur viktig matchen är för folket på plats tror jag det blir svårt att undvika att bli engagerad även som tittare. Det lär bli en rätt mäktig inramning på Soccer City, VM-finalarenan från 2010 med plats för 95000 åskådare. Premier League och La Liga i alla ära, det är fantastiska ligor så klart, men de kan vi se varje helg.

– Jag tror det kan vara kul för en fotbollsdåre att få se något annorlunda någon gång då och då, säger Bursell.

Härenstam och Nannskog kommentatorer

Matcherna kommer att ramas in med studio, reportage och gäster, exakt hur långa sändningarna blir eller vilka som gästar är ännu inte helt bestämt.

”Fotbollsfeber” beskrivs som ett testprojekt med förhoppningen att det ska mynna ut i en fortsättning till våren och en ännu större satsning.

– Vi gör de här tre matcherna som ett test, men frågar du mig är det klart jag hoppas att det kan bli en fortsättning.

Har ni någon drömmatch ni skulle vilja sända?

– Det finns hur många som helst. Casablanca-derbyt sneglade vi på men lyckades inte få till den här gången. Den vore fin att få se någon gång.

Vem kommenterar? Arne eller Bosse?

– Chris Härenstam och Daniel Nannskog kommenterar första matchen.

Förutom Härenstam och Nannskog kommer även programledaren David Fjäll att finnas med i sändningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM