Publicerad:

"Vad var det nu dopning betydde?"

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Stefan Lindeberg.
Foto: BILDBYRÅN
Stefan Lindeberg.

Beitostölen, Norge. Stefan Lindeberg är en av svensk idrotts största ledare på 2000-talet.

Nu jämför den förre SOK-ordföranden Norges astmamedicinering med de anabola steroider som togs på 80-talet.

"Trodde att det var svunnen tid" skriver han på Twitter.

Debatten blossade upp i somras och visar inga tecken på att svalna med en vecka till världscupspremiären. Martin Johnsrud Sundbys felaktiga bruk av medicin för sin astma ledde till en större diskussion om de norska längdåkare som inte har sjukdomen men ändå lindrar luftrören med preparaten.

Regelverket säger att det är okej. Så lyder också det första utlåtandet från den internationella expertgrupp som i januari 2017 förväntas komma med ett slutligt utlåtande om lämpligheten med bland annat så kallade nebulisatorer, alltså medicinska hjälpmedel som underlättar inhaleringen.

Dömer ut användandet

Därför är beskedet från norskt håll obestridligt: vi tänker inte sluta med något som är tillåtet och som våra åkare trivs med! De får använda astmamedicin eller saltvatten och kommer göra det närhelt de önskar. Etiken bakom deras förhållningssätt har ifrågasatts på flera håll, inte minst av den svenske längdåkaren Bill Impola som säger att hela landet är "ruttet".

Via sitt twitterkonto ger nu Stefan Lindeberg sina åsikter. Mellan år 2000 och 2016 var han ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté och är att betrakta som en av de största idrottsledarna vi har haft på senare år.

Lindeberg refererar ett möte han nyligen hade med en norsk ledare som ska ha sagt:

Drar parallell till 1983

"Ni kommer att göra som oss...vi är bara först...medicinering ger bättre prestationer...". Lindeberg återger detta och hakar på en retorisk fråga:

– Vad var det nu doping betydde?.

I ett annat inlägg drar den förre SOK-basen paralleller till 80-talets frikostiga användande av anabola steroider. Han citerar något som ska ha sagts på ett tränarseminarium i Finland 1983:

"Testosteron sjunker efter träning så det är okej att ta anabola för att återställa normalnivån", skriver Lindeberg på Twitter och konstaterar sedan:

– Trodde att det var svunnen tid.

Sportbladet har varit i kontrakt med Stefan Lindeberg som inte vill utveckla resonemanget mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: