”Är dags för show”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hammarbys nye brasse ska stjäla strålkastarljuset: ”Jag älskar stora matcher – är det man brinner för”

Foto: Andreas Bardell

Han gjorde mål i derbydebuten mot Djurgården.

Nu vill Hammarbys nye brasse sänka nästa rival.

– Det är dags för show, säger Alex inför kvartsfinalen mot AIK.

Citatet ovan användes som ett stående mantra av förre AIK-profilen Martin Mutumba. Nu är det Alexssander Medeiros de Azeredo som bröstar upp sig och lovar stordåd.

25-åringen – som redan betat av äventyr i såväl Förenade Arabemiraten som Thailand men som senast kommer från brasilianska Resende – ser sig själv som de stora matchernas man.

– Derbyn spelar man inte, derbyn vinner man, säger Hammarbys nye brasse.

– En tränare i Brasilien lärde mig det. Hur du spelar är mindre viktigt, bara du vinner.

Han har bara varit i Sverige i två månader men har redan gjort avtryck i Hammarby-tröjan, och redan börjat anpassa sig till den svenska kulturen.

– Det är Kennedys (Bakircioglus) förtjänst. Han har tagit hand om mig från dag ett. Jag pratar med honom varje dag. Han är vår kapten, en stor ledare, och en människa jag har stor respekt för. Han är som en pappa för mig, säger Alex.

”Vill spela match nu!”

För nio dagar sedan spelade han sitt första derby för ”Bajen”. Han gjorde ett av målen i 3–1-segern mot Djurgården.

– Jag hoppas göra samma sak igen. Folk kan snacka om att AIK är favoriter, men det är inte sant. I derbyn finns inga favoriter.

Du verkar taggad?

– Jag vill spela matchen nu! Jag vill inte vänta till i morgon (läs: i dag).

Du gillar stora matcher?

– Jag älskar stora matcher. Det är det man brinner för som fotbollsspelare. Speciellt derbymatcherna. Att spela inför passionerade fans är det bästa som finns. Och Hammarbys fans är speciella, så det är dags att bjuda dem på en show.

”Har självförtroendet”

En show?!

– Ja ja, självklart. Okej, det är fotboll vi spelar, det gäller att vara smart och ha huvudet på plats. Men när jag går in på en fotbollsplan så njuter jag. Jag ger allt, jag kämpar, jag är fokuserad, men får jag chansen att bjuda på något extra, till exempel en dribbling, så tar jag den. Inga problem. Jag har det självförtroendet, säger Alex.

Läget i lagen

Hammarby

Möjlig startelva:

(4-2-3-1)

1. Ögmundur Kristinsson

2. Birkir Már Sævarsson

23. Lars Sætra

3. Richard Magyar

9. Stefan Batan

5. Philip Haglund

21. Melker Hallberg

14. Fredrik TorsteinbÖ

7. Imad Khalili

10. Kennedy Bakircioglu

7. Alex

Form:

Inledde försäsongen svajigt men har sakta men säkert börjat hitta sitt spel. Har stått för två imponerande vändningar mot Ljungskile och Djurgården, men behöver tajta till defensiven och sluta släppa in tidiga mål på fasta situationer.

Snackisen:

Skadekaoset. Tidigare i veckan fanns frågetecken för fyra spelare. Måns Söderqvist är nu tillbaka från sjukdom (men förmodligen inte redo för 90 minuter) och Birkir Már Sævarsson är redo för spel. Men två av lagets viktigaste kuggar – Johan Persson och Erik Israelsson – ser ut att missa derbyt på grund av känningar.

(4-4-2)

AIK

Möjlig startelva:

35. Patrik Carlgren

2. Haukur Hauksson

3. Per Karlsson

26. Jos Hooiveld

4. Nils-Eric Johansson

39. Amin Affane

17. Ebenezer Ofori

29. Anton Salétros

28. Niclas Eliasson

10. Denni Avdic

7. Fredrik Brustad

Form

Det är dubbelt med AIK. Flera nyckelspelare lider av småskavanker och en därmed dubiös form. Samtidigt är själva lagbygget uppenbart stabilt: tre raka segrar i cupen som alla varit odiskutabla.

Snackisen

Vilka startar på innermittfältet? De egna produkterna Christos Gravius och Anton Salétros Jönsson, 18 och 19 år gamla, har visat goda takter under försäsongen. Nyckelspelarna Ebenezer Ofori och Stefan Ishizaki är i sin tur ur form, men ett säkrare kort i derbyt. Vågar Andreas Alm satsa vidare på ungdomarna?

Publicerad: