OS-löparen tiger – efter dödshoten

SPORTBLADET

Nyzeeländaren tänkte prata om Kenyas dopningsproblem – men skulle ”eldas upp”

Zane Robertson ha flyttade till Kenya som 17-åring.

Zane Robertson, 26, är en medeldistanslöpare som springer i OS för Nya Zeeland.

Nu har han hotats till döden – om han avslöjar Kenyas dopningsproblem.

– Jag vill göra vad som är rätt, men jag vill inte bli dödad, säger han till nyzeeländsk tv.

Utöver Ryssland har även afrikanska länder, främst Kenya och Etiopien, varit måltavlor för misstänkta, och i flera fall bekräftade, dopningsbrott.

Medeldistanslöparen Zane Robertson från Nya Zeeland, som själv har bott och tränat i Kenya, har varit aktiv på Twitter kring sina åsikter om dopningsbrott.

Han har bland annat kritiserat IOK, internationella olympiska kommittén, för att inte stänga av Ryssland från spelen på grund av den misstänkta statssponsrade dopningen.

”Skulle elda upp mig”

Eftersom Robertson är delaktig i debatten bjöds han in till tv-programmet ”Newstalk ZB” i Nya Zeeland för att prata om besväret med dopning i Kenya.

Då avslöjar 26-åringen att han fått ta emot dödshot, enligt nzherald.co.nz.

– Jag har varit nära dopning, men jag kan inte namnge personer eller länder eftersom jag fått ta emot dödshot för att ens nämna ämnet. Jag vill göra vad som är rätt, men jag vill inte bli dödad, säger han.

– Ett av hoten kom från en kenyan som berättade att han skulle sätta ett traktordäck runt mig och elda upp mig. Det var bara ett av hoten.

Bodde i Kenya som 17-åring

Robertson kommer att springa för Nya Zeeland i OS och det var när han var 17 år som han, tillsammans med brodern Jake, flyttade till Kenya för att främja sina karriärer.

Nu bor han i Etiopien.

– Killarna i Kenya är naturligtvis mycket stolta över sina atletiska prestationer och vad de gjort för landet. De är villiga att vinna till varje pris och är villiga att försvara sig till varje pris. Det är en farlig miljö att vistas i.

Kenya är en stormakt i friidrott och tog elva medaljer i London-OS 2012. Kenya tog också flest medaljer av alla vid VM i Peking i fjol och landet har haft fler än 40 dopningsfall inom friidrotten de senaste tre åren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Sommar-OS

Kenya