Wegerup: Vore slutet på en era

SPORTBLADET

Zlatans sista match på Parc des Princes väntar och vemodet vilar i luften.

LA Galaxy kan bli nästa anhalt.

Det vore i så fall slutet på en era.

En flytt dit innebär att vår störste genom tiderna lämnar toppfotbollen för gott.

Så, närmar vi oss ett besked? Det som står klart är att Zlatan Ibrahimovic vill ha sin framtid klar före EM för att kunna fokusera på det som med stor säkerhet blir hans sista mästerskap för Sverige.

Blir då Los Angeles och spel i LA Galaxy och MLS hans framtid? Det är inte omöjligt, Zlatan har placerats i USA i flera år nu, varje sommar. Uppgifterna om att han skulle vänta in David Beckhams projekt med Miami har heller aldrig varit särskilt troliga. Det riskerar att dra ut på tiden och kantas av många frågetecken. Ska Ibra vänta in det riskerar han att bli för gammal.

Jag har alltid sagt och skrivit att jag tror att han i så fall hamnar i New York eller Los Angeles, eftersom både Zlatan och Helena är storstadsmänniskor som älskar livet i metropoler.

Lockas av Hollywood

LA Galaxy, där just David Beckham, ikon även inom mode och reklam, spelat vore ett naturligt steg för Zlatan. På senare år har han satsat allt mer på att bygga sitt varumärke även utanför fotbollen och han har gjort det bra. Vi vet också att han skrev kontrakt med Universal Studios i Frankrike för ett drygt år sen och lockas av allt det LA och Hollywood kan erbjuda.

Lägg därtill pengarna, värmen, livsstilen, kändisskapet och glamouren och det är inte svårt att förstå varför paret Ibrahimovic-Seger kan hamna i Los Angeles.

Också därför att det i Europa inte finns anbud från en uppsjö av klubbar på toppnivå. Zlatan Ibrahimovic är en genialisk fotbollsspelare och enormt stark personlighet. Men han fyller 35 år i höst, det drar ner antalet intressenter.

Tiden är en grym fiende som till sist kommer i kapp oss alla och inom fotbollen kommer pensionsåldern smärtsamt tidigt.

Av de anbud som uppges finnas lockar troligen varken Kinas stora pengar eller att bo i Manchester Zlatan tillräckligt. Manchester United är en av världens största klubbar men Zlatan vet att det kanske inte är i det här sena skedet av karriären han ska gå till Premier League.

Milan-folket drömmer samtidigt om hans återkomst och kontakt finns mellan klubben och Mino Raiola. Men Milans framtid kringgärdas av frågetecken, kring försäljningen, pengarna, framtiden.

Inter, Roma och Napoli är tänkbara alternativ, om Zlatan vill stanna i toppfotbollen, men jag tror inte det blir så, tyvärr.

Om PSG inte erbjuder nytt kontrakt kan Ibra nu komma att välja bort några sista år i toppfotbollen för ett nytt liv ”over there”.

Jag förstår honom på ett sätt, om det blir så. Och var säkra på att Zlatan, Raiola och teamet runt honom kommer att presentera det som ”något enormt stort”.

Men det är det inte. Uppmärksamheten kommer att bli galet stor och det vore, som sagt, ett naturligt steg i Zlatans satsning mot en karriär efter fotbollen.

Men fotbollsmässigt är en flytt till MLS inte något stort.

Låt oss inte hyckla om det. Det skulle vara början på slutet.

Skulle förstå en flytt till USA

Så jag önskar att det inte blir så därför att jag tycker att Zlatan fortfarande är för bra, har för mycket att ge, att han ska stanna i Europa åtminstone ett år till.

Efter uttåget ur Champions League mot Manchester City mötte jag Zlatan och jag har nästan aldrig sett honom så nedslagen under en intervju med honom.

Visste han att det var sista chansen, sista tåget som gått?

Jag skulle strategiskt förstå en flytt till USA för Zlatan men samtidigt ska han minnas att det är fotbollen som är grunden för hans varumärke. Zlatan är alltid Zlatan men att lämna för tidigt vore synd när han är i en sådan form, har byggt en sådan erfarenhet.

Kanske är det också vemodet som talar inom mig. Det var ju i går jag mötte Zlatan första gången i Ungern, sommaren 2003, då han ännu spelade i Ajax och drömde om att ”spela i Italien och bli bäst i världen”.

Jag satt året därpå på Stadio Rigamonti och såg hans första match för Juventus mot Brescia, såg honom ta bollen när han inte fick den, göra mål på egen hand. Hans triumf, blicken, viljan att erövra hela världen. Och sen, alla matcher och möten: Inter, Barcelona, Milan, PSG…

Att tänka att Zlatan, vår störste svenske spelare genom tiderna, skulle lämna den stora fotbollsscenen är som att se och inse allt det där vi annars lyckas förneka. Ett vitt hårstrå, en ny linje i pannan, åldrande föräldrar, barn som växer upp.

Tiden, som går obönhörligt.

Hoppas på Europa

Vi behöver alla våra drömmar att hålla fast vid i en slitsam grå vardag. Zlatan Ibrahimovic har varit en sådan dröm, under så många år, för så många.

Han kommer att förbli en idol, en förebild, en gigant, även om han flyttar till MLS. Men ingen kan förneka att om, och när, han lämnar Europa är spelet på högsta nivå slut, en del av drömmen förbi, en epok över.

Istället vill jag se honom i ännu en europeisk klubb, i Premier League eller Italien, och be honom låta oss drömma ett tag till. Men frågan är om det blir så.