Mauler: ”Det var bara att ge upp”

SPORTBLADET

Gustafsson om slagsmålen, skulderna och mardrömsmotståndaren

Tonårstiden var tuff och mörk.

Men också nyttig och vägvisande.

– Tiden har format mig till den jag är i dag, säger den svenske UFC-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson.

Under uppväxten i Arboga var Alexander Gustafsson omringad av tomhet och hopplöshet. Till slut blev känslorna så starka att han inte orkade längre. Han lade sig platt – och gav upp.

– Hur mycket jag än försökte hamnade jag hela tiden fel. Samtidigt var det ingen som tvingade mig, det var jag som gjorde fel, säger han.

– Jag skämdes. Jag tappade hoppet. Det var bara att ge upp. Det var det här jag hade framför mig. Det var mitt kall i livet att sitta inne och skaka galler.

På något vis lyckades han alltid resa sig.

Första gången blev han varken klokare eller starkare.

Det kom senare.

"Mycket jag ångrar"

Alexander "The Mauler" Gustafsson pratar inte gärna om tiden som har varit. När han väl gör det är han noga med att påpeka att han är ångerfull och skäms över vad han gjorde som tonåring. Samtidigt var det enligt 29-åringen en tid som formade honom till den han är i dag.

Trubblet handlade mestadels om slagsmål, men uppväxten bestod även av fylla, stulna bilar och droger.

– Det har varit mycket jag inte är stolt över, mycket jag ångrar, säger han.

– Vi slogs och så där. Det var många gånger det var övervåld, och vi garvade efter att vi hade slagits. Jag fick status. Jag blev lite av en kändis i samhället. Tittar jag tillbaka på det i dag så skäms jag. Hur tänkte jag? Varför agerade jag som jag gjorde?

– Jag tror att mycket handlade om saknaden av identitet. Jag kommer ifrån ett jättefint hem med bra föräldrar och fina syskon. Det var inget knas därifrån. Det kom bara från mig.

"Hopplöshet"

Som 14-åring hamnade Gustafsson på ett ungdomshem och fyra år senare dömdes han till ett år och tre månaders fängelse. På Kristianstadfängelsets ungdomsanstalt, där han var yngst av alla interner, tog orken slut och han såg ingen annan utväg än att ta livet av sig.

Tankarna knuffades då bort med hjälp av att familjen kom på besök.

Men det förändrade inte livsmönstret.

Tonåren fortsatte med samma inslag; våld, droger, alkohol, stulna bilar.

När han återigen, den här gången efter en krogmisshandel i Arboga, satt i rättssalen gav han upp på nytt.

– Jag kände bara hopplöshet...

Alexander Gustafsson accepterade livet som kriminell och var redo att fortsätta leva så.

Då vände allt.

Och det skedde plötsligt och oväntat, enligt självbiografin "The Mauler".

Under rättegången ställde en frivårdare sig upp och sade: "Om han åker in igen kommer ni se honom här hela tiden. Han ska ha vård och behandling." I stället för två år i fängelset fick Gustafsson samma tid på behandlingshemmet Västkustfamiljen.

TT: Hur tror du livet hade sett ut om du gav upp där?

– Jag kanske hade levt ett vanligt liv eller så hade jag kanske suttit inne. Det där kan man ju spekulera hur mycket som helst om, säger han.

TT Tänker du på det?

– Det slår mig i bland. Speciellt när jag åker hem. Jag har polare som bor kvar där och för dem har det inte gått lika bra för.

"Bäst i världen"

På behandlingshemmet började han träna MMA. Efter en tid fick han kontakt med ett gym i Göteborg och när han hade avtjänat sitt straff handlade livet bara om träning. Allt slit resulterade i MMA-vinster, kontrakt med UFC och att han i dag är en av organisationens allra största stjärnor.

Och det hoppas han vara en lång tid framöver.

– Jag ska fortfarande bli bäst i världen. Det är inget snack. Jag är inte klar än. Jag är bara 29 år och kommer hålla på ett antal år till – förutsatt att min kropp mår bra, säger han.

TT: Hur mycket av den gamla Alex finns det kvar i dag?

– Ganska mycket, skulle jag säga. Men jag har växt och blivit vuxen i det sättet som jag ser på saker. Jag har hittat mig själv, som ung letade jag efter en identitet och nu har jag hittat mig själv, säger han.

– Skulle jag gå krogen i dag och få en smäll så skulle jag inte slå tillbaka. Jag har inte det behovet. Jag är mer säker än så.

Fakta: Gustafssons UFC-matcher

2015

Daniel Cormier, USA – förlust (titelmatch).

Anthony Johnson, USA – förlust.

2014

Jimi Manuwa, Storbritannien – seger.

2013

Jon Jones, USA – förlust (titelmatch).

2012

Mauricio Rua, Brasilien – seger.

Thiago Silva, Brasilien – seger.

2011

Vladimir Matjusjenko, Vitryssland – seger.

Matt Hamill, USA – seger.

James Te Huna, Nya Zeeland – seger.

2010

Cyrille Diabate, Frankrike – seger.

Phil Davis, USA – förlust.

Jared Hamman, USA – seger.

✓ Alexander Gustafsson om...

... när han går nästa match:

– Jag vill gå match så fort som det är möjligt. Jag vill bara känna mig 100 procent fysiskt och ha ett bra träningsläger.

... vem han vill möta:

– Spelar ingen roll. Jag vill bara möta någon jag kan sopa på.

... att fajtas mot landsmannen Ilir Latifi:

– Nej. Det är min polare och vi har tränat tillsammans i alla år. Han har utvecklat min stil till vad den är i dag. Att möta honom är inte på fråga.

... droger:

– Jag testade en del. Det var likadant där; varför slogs jag? Jag vet inte... Jag sökte kickar, jag sökte en spänning och hittade det på den vägen. Det fanns runt mig och det var lätt att få tag på. Jag blev aldrig beroende av det. Det som jag tyckte var roligt var kampen, att fajtas.

... skulderna till kronofogden:

– Det blev en trend i Arboga att de jag slogs med anmälde mig och fick skadestånd. Sedan var det bara att pröjsa. Jag hade kronofogden på mig, det har jag betalat av nu, men jag hade ett par 100 000 i skadestånd som jag behövde punga ut.

... MMA-intresset i Sverige:

– Sporten har fått acceptans och folk uppskattar det jag gör. Det är roligt att man har fått vara med om utvecklingen. Nu kommer "kids" fram och berättar en massa tekniker som jag borde ha gjort i matcher, och jag fattar knappt vad de pratar om. De är så pålästa. Det är väldigt häftigt.

ARTIKELN HANDLAR OM