”Vill alltid ha medalj”

1 av 2 | Foto: Thord Lagercrantz
SPORTBLADET

Filippa Persson, 19 har en hektisk sommar framför sig.

Två mästerskap på lika många månader.

Men målet är inte att delta, det är att ta medalj.

Först åker Filippa Persson till Wien för att spela EM, hennes första seniormästerskap i karriären. Efter det bär det av till bowlingens hemland, USA för U21-VM.

– Det känns jätteroligt att vara uttagen till båda, säger Persson.

Men det var inte helt väntat att hon skulle få en plats i seniorlaget.

– Jag ser fram emot det jättemycket verkligen. Jag visste att jag hade en chans men det finns många duktiga bowlare, säger Persson.

Bowling i blodet

Att det blev just bowling för Filippa Persson kom inte som en slump. Hon har bowling i blodet. Både hennes bror och två systrar har spelat.

– Jag fick följa med och kolla på deras tävlingar och då ville jag också börja spela. Ingen av mina systrar spelar nu, men förra året spelade min äldsta syster i mitt lag i elitserien. Min bror spelar i samma lag som mig, fast i herranas allsvenska, säger Filippa Persson.

"Man får alltid göra ett val"

Persson var sju år när hon tog de första stegen i sina syskons fotspår. Nu tränar hon åtta till tio timmar i veckan och tävlar på helgerna. Hon har fått offra mycket fritid, men det är det värt.

– Ja det har jag fått göra. Man får alltid göra ett val och jag har alltid tyckt att bowlingen har varit väldigt roligt. Jag har många kompisar som bowlar med så det har blivit naturligt.

Det är det oväntade och viljan att utvecklas som driver Persson framåt.

– Man blir aldrig fullärd. Det finns alltid något nytt att lära sig. Man får tänka hela tiden. Bara för att man gör rätt en gång betyder det inte att det funkar nästa gång. Det är väldigt individuellt, säger 19-åringen.

Målet är medalj

Inför sommarens mästerskap kommer Persson att ladda med en ännu högre träningsdos. Det är viktigt att träna på liknande banor som de kommer spela på i Österrike och USA.

– Det blir väldigt mycket träning och lära sig ännu mer om kloten och hur banorna är i de olika hallarna, så att man är förberedd både teoretiskt och tekniskt, säger Persson.

I U21-VM tror Filippa Persson att hon och de andra har en bra chans att få bra resultat. De har alla rutin i sammanhanget. När det kommer till EM för seniorer är hon däremot lite mer blygsam.

– Man vill ju alltid ha medalj. Det är alltid målet, men att försöka göra det så bra som möjligt. Det är första gången så jag försöker att inte sätta så mycket press på mig själv, säger Persson. 

"Jag vill bli bäst"

Även om den unga bowlaren nu har fullt upp med EM och U21-VM kan hon se bortom sommaren. I framtiden vill hon lämna sitt jobb inom äldreomsorgen och istället leva på sin sport.

– Jag vill bli bäst. Nej, men det hade varit roligt att kunna försörja sig på bowlingen och spela på proffsnivå. Att vinna en PWBA-titel är ett mål. Det innebär att man vinner en titel på proffstouren för damer, säger Filippa Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bowling

Österrike