Medaljchansen försvann för Olsson

Foto: Getty Images
Josefin Olsson.
SPORTBLADET

Med oflyt och felbeslut de sista grundseglingarna försvann Josefin Olssons medaljchanser i OS till botten i vattnen utanför Marina da Glória.

Däremot fortsätter Max Salminen uppåtgående trend i finnjolle.

Det var på nionde och tionde grundseglingarna som Josefin Olsson skulle närma sig tättrion och skaffa sig medaljläge inför finalracet på måndag. Men i stället blåste medaljhoppet all världens väg.

– Ja, nu går det inte. Klart jag är besviken. Det gick tungt i dag (lördag). Det är tråkigt när man inte får slåss om medaljerna. Jag hade chansen i dag, det var tråkigt att det inte gick vägen.

Det blev inte alls Olssons dag. Plats 20 i första racet var hennes sämsta hittills och den fick hon räkna bort. Och i sista racet blev hon tia.

”Fick ett straff precis på slutet”

Från sin sjundeplats totalt har hon ointagliga 27 poäng upp till medalj.

– Jag gjorde ett dumt slag på andra kryssen i första racet som kostade mycket. När jag var lika med Finland och Irland mitt på kryssen så valde jag att gå åt ett annat håll och tappade väldigt mycket.

– I andra racet fick jag ett straff precis på slutet, det var tungt. Jag vet inte varför, jag gungade för mycket på länsen eller nåt. Jag fick göra en 720 (snurra två varv), så jag tappade fyra båtar.

– Så det var ganska mycket mot faktiskt. Det är kört med medaljerna. Det hade kunnat gå bättre.

Inför finalseglingen leder nederländskan Marit Bouwmeester före danskan Anne-Marie Rindom och irländskan Annalise Murphy.

Maxad Salminen

Däremot har Max Salminen en uppåtgående kurva och seglar upp som ett medaljhopp. Guldmedaljören i starbåt från 2012 är sjua inför de två sista seglingarna i finnjolle. Och han hoppades på ännu bättre placering i sitt första race i efterhand. Salminen lämnade in en protest som dock avslogs.

– Jag lämnade in protest mot argentinaren i första racet. Han gav mig inte plats runt märket. När man lappar över varandra så ska innerbåten ha plats, säger Salminen.

– Det var otroligt tajt racing där alla båtar var väldigt nära ihop, så sådana här grejer händer.

Om läget i totalen, 14 poäng till trean och tio ner till elvan och tolvan med två seglingar kvar, säger Salminen:

– Vi siktar framåt. Nu känner jag att jag är med i fajten. Det har gått uppåt och jag är mycket mer nöjd med min segling nu också, säger han.

Slutseglat för Stålheim

Jesper Stålheims chans att slå sig in bland de tio främsta i laser försvann efter placeringarna 20 och 31 i race nio och tio. Sista racet fick han räkna bort, men han föll tillbaka till 16:e plats totalt och OS är därmed över.

49erFX-duon Lisa Ericson och Hanna Klinga seglade fyra race med som bäst en tredjeplats. De ligger på tionde plats efter sex seglingar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS