Flinck: Det är kört!

NANTES. Förlust mot Montenegro och Sabina Jacobsen skadad.

Nu krävs det två segrar mot Frankrike och Ryssland.

Det kommer inte att gå.

EM är kört för Sverige.

Vi har obönhörligen varit på väg hit, till den här punkten, sedan Nathalie Hagmans missade straff när tiden var ute mot Danmark i premiären.

Eller sedan Isabelle Gulldéns sena under foten brast i mitten av oktober.

Uppdatering: Eller sedan Johanna Westberg lämnade återbud på grund av graviditet.

Eller kanske till och med ända sedan lottningen var klar i somras.

Alltså till den punkt där Sveriges EM i praktiken tog slut innan mellanrundan var färdigspelad.

Det här ovan var inga ursäkter.

Sverige är inte bättre i det här mästerskapet – mot det här motståndet. Precis som vi kunde ana är lagen från grupp B bättre än lagen från Sveriges grupp A. Montenegro, Ryssland och Frankrike kan mycket väl gå rent i mellanrundan.

Nu har Sverige förlorat mot det svagaste av de tre och satt sig i en situation där man måste vinna mot både Frankrike och Ryssland.

Det skulle vara en bragd i klass med herrarnas semifinalseger över Danmark i sitt EM senast.

Men det är inte säkert att ens det räcker.

Jag kan inte se det hända heller, inte efter den här kvällen där Frankrike förnedrade Danmark i matchen före Sveriges efter att lagt på ett anfallsspel i världsklass på världens bästa defensiv de senaste tio åren.

I min värld är Frankrike och Ryssland favoriter att spela final.

Sverige kan få möta ett Ryssland på onsdag som redan är klart för semifinal i sista matchen i mellanrundan och det ger förstås en strimma hopp – i den matchen.

Men tyvärr kommer Sverige redan vara ute ur EM då efter en förlust mot Frankrike.

EM är är kört nu.

Signell chansade

Montenegro var favoriter i mina ögon före matchen.

Oddsen på Per Johanssons steg inte efter att Sabina Jacobsen fått kasta in handduken efter uppvärmningen.

I hennes ställe satte Henrik Signell in mästerskapdebutanten Elin Hallagård, som inte spelat en landskamp på sju år, aldrig tränat med laget och landade vid lunch i Nantes.

Vad jag hörde under torsdagen, när Hallagård blivit inkallad, var att det inte var hon som skulle gå in i första hand om Jacobsen inte höll. Det fanns alternativ som Jenny Alm och Linn Blohm i truppen redan.

Men när man såg hur Sverige, äntligen, tryckte på allt som gick så förstod man att det var Hallagårds spetskvalitet, trycket i andrafasen, som Signell ville åt och därför chansade på debutanten från start bakåt.

Hallagård ska inte hängas för sin insats – och man kan verkligen älska hennes mod och offervilja i andrafasen – men det är klart att Jacobsen saknades. Normalt är det hon som styr hela försvaret.

Ovanpå allting fick Hallagård rött kort efter sin tredje utvisning, den sista på ett felaktigt byte.

Vann matchen i första

Montenegro vann den här matchen i första halvlek när man visade varför deras kantpar, Jovanka Radicevic och Majda Mehmedovic, rankas som världens kanske främsta. Vilken uppvisning i kantartisteri från framför allt Radicdevic, som också visade upp sitt imponerande register på straffar.

Vid sidan av sin kantduo förfogar Per Johansson över en förstauppställning på niometer som håller toppklass och ett försvar som i perioder kan snudda vid de bästa i världen.

Deras problem i detta EM har varit målvaktsspelet och på på linjepositionen skulle jag säga att Sverige är bättre.

Då blev inte Sveriges uppgift lättare när målvakten Marina Rajcic tog 45 procent av skotten före paus och mittsexorna smällde dit fem mål. Lägg till det att Johansson dessutom bitvis kunde spela med andravalen på niometer utan att Sverige kom närmare.

Sverige har haft en bra anfallsmatch (mot Danmark) och möjligen ett par bra försvarshalvlekar. Men vi ska inte glömma att det var Filippa Idéhn som räddade laget mot Serbien med en fantastisk match och hon fortsatte i första halvlek mot Polen där den segern grundlades mot ett svagt polskt lag.

Men när man inte fick räddningarna mot Montenegro räckte inte spelet till, trots en fin forcering i slutet där ett kompakt försvar fick Montenegros spelare smått perplexa och man framåt spelade utan att ha något att förlora.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.