Basket

Jerebko om flytten: ”Kände mig färdig i Boston”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Han blev klar för sin nionde NBA-säsong förra veckan. 

Nu berättar Jonas Jerebko om drömkontraktet med Utah Jazz. 

– Jag är inte en sådan spelare som byter klubb varje år och jag tror att vi kan överraska många, säger 30-åringen till Sportbladet.

I våras nådde Jonas Jerebko höjdpunkten hittills i sin karriär när han stod i Conferencefinal mot Cleveland Cavaliers. Men efter säsongen blev det tyst kring svenskens framtid.

Förra veckan stod det dock klart att han lämnar Boston Celtics efter två säsonger för att flytta till Salt Lake City och Utah Jazz. 

29-åringen har skrivit ett tvåårskontrakt värt 79 miljoner kronor. 

– Det var tyst ett tag, men det var en intressant period. Det fanns andra lag som var intresserade men det kändes riktigt bra med Utah. De har försökt få mig i fyra år sedan jag var i Detroit och jag tror att det kommer att passa mig bra, säger Jerebko och fortsätter: 

– Jag har alltid velat spela med Ricky Rubio som är den bästa passaren i hela NBA så det lockade så klart och sättet de spelar på är sättet jag vill spela på. De spelar ganska europeiskt med många osjälviska spelare och det ska bli jäkligt roligt med en ny utmaning. 

Kände du någon gång att det kanske inte blir en nionde säsong i NBA? 

– Det har jag aldrig varit orolig över. Jag vet att jag kommer att spela i NBA så länge min kropp håller och så länge jag själv vill. 

Det var aldrig aktuellt att stanna i Boston? 

– Efter säsongen sa de att de ville ha tillbaka mig men jag kände att jag ville ha något nytt och kände mig färdig där. Det var dags för en ny utmaning.

”Vill träna med svenska mästarna”

Speltiden har varierat under hela Jerekos karriär och det gjorde den även under den senaste säsongen i Boston. Förhoppningen att få spela mer är en stor anledning till flytten. 

– Självklart. Jag vet att det är NBA, det är tufft på varje position, men Utah har inte den sortens spelare som jag är. Det gäller hittat sin plats och jag vet att de kommer att ta tid. Jag kanske inte startar direkt, eller så gör jag det. Det ska bara bli kul att spela och försöka hitta ett hem. 

Jerebko är hemma i sitt hus i Detroit när Sportbladet når honom på telefon. Han och familjen (frun Johanna och dottern Isabel, 1,5 år) har hittat ett hus i Salt Lake City och packandet har börjat. Men innan flytten i september väntar semester i Sverige i några veckor.

– Jag ska träna också och komma i form igen. Jag har pratat med min gamla tränare David Visscher så jag kommer att träna uppe med honom i Luleå och så har jag min andra tränare Joakim Svensson. 

Kommer du hoppa in och träna lite med BC Luleå då? 

– Om de spelar så är jag med och spelar. Det känner jag för nu när jag har skrivit mitt kontrakt. Innan ville jag inte göra så mycket för det är onödigt att dra på sig en skada men nu är jag sugen på att spela och komma i form igen.

”Drömmen är att vinna NBA”

Utah åkte ut i kvartsfinal mot mästarna Golden State i våras, men Jerebko tror och hoppas att laget kan gå längre än så kommande säsonger. 

– Drömmen är fortfarande att vinna NBA och det här känns intressant. Vi kanske inte vinner i år men jag vill hitta ett hem och spela på ett ställe. Jag är inte en sådan spelare som byter klubb varje år och jag tror att vi kan överraska många. 

Han fortsätter: 

– Jag var där förra veckan när jag skrev på mitt kontrakt och gjorde min fysical och det kändes jäkligt bra. Det var en väldigt välkomnande stad, fans och organisation. Det här jag inte känt innan. Det finns inte mycket mer än basket i Salt Lake City och alla älskar det och vet vem man är. Självklart var det så i Boston och Detroit också men det här var en speciell känsla. 

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vill inte komma in och vara helt dum i huvudet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

Jonas Jerebko

BC Luleå

Boston Celtics

Cleveland Cavaliers

NBA