Bolt tjänar 250 000 kronor – i sekunden

Foto: Petr David Josek/TT
SPORTBLADET

MONACO. Usain Bolts taxa för att springa 100 meter i Monaco.

Motsvarande 250 000 svenska kronor – i sekunden.

– Ingen är i närheten av de gager Bolt får, säger svenske managern Daniel Wessfeldt.

De arrangörer som satsat på Bolt genom åren, lär få en och annan krona över i framtiden.

I år är det bara Ostrava och Monaco som tagit kostnaden på 300 000 amerikanska dollar - skattefritt. Det är drygt 2,5 miljoner kronor.

Ändå är det en droppe i havet av vad Usain Bolt drar in i årslön.

Han ligger som nummer 23 på tidningen Forbes lista över världens bäst betalda idrottare med en total inkomst på 34,2 miljoner dollar. Drygt 290 miljoner kronor med en växelkurs på 8,50.

Usain Bolt är sju placeringar före Zlatan Ibrahimovic som ”bara” drar in 27 miljoner dollar.

”Kommer fortsätta vara nära friidrotten”

I kväll är sista gången han får betalt för att springa, då han gör sin sista galatävling i karriären. Nästa gång han tävlar är i VM i London, där han ska springa 100 och stafetten 4x100 meter.

Sedan är karriären över.

Vad han ska göra i framtiden vet han inte.

– Det är mycket jag skulle kunna göra, men det enda jag vet är att jag kommer att fortsätta vara nära friidrotten. Jag ska vara assisterande till min tränare Glen Mills och hoppas hjälpa unga talanger vidare. Men jag har egentligen inte bestämt mig för något, mer än att jag vet att jag kommer lägga ner mer välgörenhetsarbete för min stiftelse, säger Usain Bolt inför loppet här i Monaco.

Men han kommer inte lägga sig i hängmattan.

– Nej, jag ska fortsätta träna. Jag har slagit vad med mina kompisar som påstår att jag kommer att ha skaffat en ölmage inom två år. Men jag ska träna vidare och visa att de har fel.

ARTIKELN HANDLAR OM