Franska Öppna 2017

Holm: Dags att döpa om centrecourten i Paris

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Han säkrade sin tionde Franska öppna-titel utan setförlust.

Han har vunnit 79 av 81 matcher på Roland Garros.

Det är hög tid att namnge centrecourten på Roland Garros och världens alla andra grusbanor efter Rafael Nadal.

En 17-årig Mats Wilander vann 1982 Franska öppna som debutant, och det är fortfarande en av tennishistoriens största knallar. Det skulle dröja 23 långa år innan det inträffade igen – men då var det ingen sensation.

Rafael Nadal var 18 år när han den 23 maj 2005 spelade sin första match på Roland Garros, och det fanns inget anmärkningsvärt i att han besegrade tysken Lars Burgsmüller med 6–1, 7–6, 6–1. 

Hel tennisvärld applåderade

”Rafa” hade redan då tagit grusvägen till den yttersta världseliten och var, redan före Franska öppna-debuten, den oomstridde gruskungen. Han hade markerat det genom att samma år vinna titlarna i Sao Paolo, Acapulco, Monte Carlo, Barcelona och Rom.

Sedan dess har han bara förlorat två matcher i Franska öppna, kvartsfinalen mot Novak Djokovic 2015 och åttondelen mot en viss Robin Söderling 2009.

Under söndagen tog han sin 79:e seger på det klassiska gruset, och sedan stod han där med Coupe des Mousquetaires, Musketörernas pokal, över huvudet igen. En hel tennisvärld applåderade och undrade hur en 31-åring med en meritlista längre än Rue de Vaugirard och ett par miljarder på banken kan visa en sådan hunger. Jag kan inte hitta någon annan förklaring än kärleken till tennisen i allmänhet och Franska öppna i synnerhet.

Enda trösten

Finalen mot Stan Wawrinka, som vunnit sina tre föregående Grand Slam-finaler, blev aldrig spännande. 6–2, 6–3, 6–1 är förnedring skrivet med siffror. På läktaren satt Magnus Norman, schweizarens tränare, och led. Det enda värmlänningen kan trösta sig med är att det inte finns någon spelare som räcker till mot Nadal.

Åtminstone inte på grus. Det är på det underlaget ”Rafa” är fostrad. Där han växte upp, i Manacor på Mallorca, fanns det bara grusbanor, så sedan barnsben har han anpassat sitt spel, rörelseschema och sin fysik efter det.

Kommer aldrig få uppleva något liknande

Wawrinka må ha tourens bästa enhandsbackhand, men mot Nadal tvingas han slå den i axelhöjd. Att inta en position längre bak i planen är heller inget alternativ, för då har ”Rafa” sina vinklade grundslag att ta till.

I alla tider har tennisspelare haft olika favoritunderlag och favoritturneringar, men ingen spelare i modern tid kan matcha ”Rafas” facit på Roland Garros. Pete Sampras och Roger Federer har vunnit Wimbledon sju gånger, Novak Djokovic har lämnat Melbourne som mästare sex gånger och Federer, Sampras och Jimmy Connors har blivit US Open-mästare fem gånger.

Nu har Rafael Nadal 15 Grand Slam-titlar – varav tio i Paris. Jag hoppas att ni tittade på, för vi kommer aldrig få uppleva något liknande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Tionde titeln i Franska öppna – efter showen

ÄMNEN I ARTIKELN

Franska Öppna 2017

Franska öppna

Rafael Nadal

Stanislas Wawrinka

Tennis

Roger Federer

Mats Wilander