Skagius: Den var en djup depression

BUDAPEST. Det har varit ett par förfärliga år.

Efter sjukdomar, viktras, tvivel och någon sorts depression har Johannes Skagius slutligen simmat ifrån sin historia.

– Det är fantastiskt skönt att vara tillbaka på banan, säger 22-åringen.

2013 var tonåringen Johannes Skagius svensk herrsimnings framtidsnamn. Han slog svenska rekord på 50 och 100 meter bröstsim och tog sig till VM-final i Barcelona.

Sedan kom sjukdomen som förstörde 2014 och ledde till att satsningen kom av sig. Någon exakt diagnos fick han inte, men det pratades om hjärtsäcksinflammation. I bara farten blev både 2015 och 2016 trassliga.

– Jag fick inte ens gå en promenad, man är ju inte kaxig när det kommer till hjärtat heller. Det var en jobbig tid, sa Skagius till TT.

Svenskt rekord med 14 hundradelar

De gamla rekorden har drivit Johannes Skagius att fortsätta kämpa, att besegra sitt yngre jag. Det har dröjt till 2017 att lyckas med det.

I april simmade han på 1.00,66 på 100 meter bröst. Det var pers med två tiondelar. Nu i juli, på VM i Budapest, rök också rekordet på 50.

I semifinalen gick Skagius i mål på 27,02. Svenskt och personligt rekord med 14 hundradelar. En finalplats hade krävts sju hundradelar snabbare lopp, men placeringarna just nu är bara delmål för 22-åringen. Han är ju tillbaka.

– Det är fantastiskt skönt. Just nu kan jag känna lite bitterhet över att missa finalen, men i morgon är jag väldigt nöjd.

Har de gamla tiderna varit en milstolpe för dig?

– Absolut. Framför allt hundringen. Nu har jag satt pers på både 100 och 50. Det är fantastiskt.

”De som vinner har hög frekvens”

Ett lågvattenmärke under sjukdomsperioden var sommaren 2015. Han ställde sig på vågen och konstaterade att vikten gått upp tre kilo sedan VM två år tidigare – ändå hade han tappat åtta kilo muskler.

– Det säger lite om välmåendet, säger han och fortsätter:

– Det var en ganska djup depression.

Megafavorit i morgondagens final är Adam Peaty, som Skagius känner väl. Britten slog världsrekord i försöken med 26,10 och putsade det ytterligare 15 hundradelar i semin.

– Han har hittat något i bröstsimmet som gör att det går väldigt fort. Den hemligheten ska han inte få ha länge till, säger Skagius.

Ska du studera hans lopp?

– Garanterat. Jag ska sätta mig med landslagets analytiker och se vad han har. Det är frekvens. Man ser en tendens i världssimningen – Peaty, Ledecky, Detti – de som vinner har hög frekvens.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.