Bakslaget: har fått nässelutslag

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Rydqvist.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Maria Rydqvist.

Bara dagar före Tour de ski drabbades längdåkaren Maria Rydqvist, 33, av ett bakslag.

Mystiska utslag dök upp över hela kroppen.

– Det kliade överallt, säger hon.

Med sina 33 år är Maria Rydqvist längdlandslagets veteran. Hon har öppnat vintern trögt men visade gryende form i La Clusaz förrförra helgen då hon kom på plats 20 individuellt och trea i stafett.

För sina fina insatser i Frankrike togs Rydqvist ut till Tour de ski, som inleds med en sprint på nyårsafton. Men det är oklart om hon kommer att kunna fullfölja skidturnén.

”Blev väldigt förvånad”

Mitt i julförberedelserna kände sig distansåkaren hängig.

– Det var först en helt vanlig förkylning som satt i luftrören. Men kvällen före julafton fick jag utslag över hela kroppen, säger hon.

Hur orolig blev du av att plötsligt vara prickig?

– Jag blev väldigt förvånad.

Maria Ryqvist fotade de mystiska prickarna och skickade till sin läkare. Han konstaterade att hon drabbats av nässelutslag som behövde behandlas med allergimedicin.

– Det var en allergisk reaktion som är lättare att få med virus i kroppen. Men det är svårt att säga varför man får det. Jag har aldrig varit med om det förut, säger hon.

Hur blev julfirandet?

– Jag var jättetrött hela julafton. Men det var bra att få hjälp fast det var julhelg. Det vore värdelöst att få gå sådär flera dagar, det hade varit fruktansvärt.

Har gett glädjande besked

För att rädda sin tour behövde Maria Rydqvist snarast återuppta träningen. När Sportbladet pratar med henne har hon genomfört tre pass och precis varit i telefon med damtränaren Johan Granath.

– Det har varit osäkert in i det sista, men nu har jag tagit beslut att åka touren, säger hon.

Är du helt återställd eller ska vi se din start som chansartad?

– Det är osäkert. Man vet inte. Jag får kanske lite sämre inledning men hoppas kunna komma igång på slutet. Det är en ganska lätt start med sprint, fem kilometer och sedan vilodag. Det är inte ett maraton per dag.

Publicerad: