Kaoset kring Borgs son: Ӏr inte okej"

avErik Karlsson, Tomas Ros

SPORTBLADET

Leo Borg, 13, går i sin pappas fotspår.

Men att vara Björn Borgs son skapar stor uppmärksamhet.
Efter att han vunnit första omgången av inofficiella inomhus-VM i franska Tarbes var det kaos kring tonåringen.

– Vi har sagt till arrangören om det här, säger tränaren Rickard Billing.

1 av 4

Flera av världens bästa tennisspelande 13-åringar är i Tarbes för att göra upp om titeln i klassiska Les Petits As, som räknas inofficiella inomhus-VM för åldersgruppen. Turneringen har tidigare vunnits av bland andra Rafael Nadal och Richard Gasquet.

Under den här upplagan riktas mycket av uppmärksamheten mot en svensk 13-åring med ett efternamn som får hela tennisvärlden att titta nyfiket.

”Skött sig kanon”

Leo Borg började med att vinna sin första match mot italienaren Giorgio Tabacco i raka set och efteråt fick han frågor från en samlad fransk presskår om sitt intresse för tennis och hur det är att ha Björn Borg som pappa.

– Jag började spela tennis när jag var tre, då var det min mormor som lärde mig. Jag insåg ganska tidigt att min pappa inte var vem som helst, säger han och tillägger att hans egen största idol är Rafael Nadal.
En välbesökt presskonferens är en sak. Men när Sportbladet pratar med tränaren Rickard Billing säger han att uppmärksamheten i Frankrike gått för långt.

– Leo tar det bra, han har skött sig kanon. Men jag kan berätta att innan matchen så stod det tio fotografer inne på planen och någon sekund efter matchbollen, innan han satt sig ned på bänken, så kom det massvis med journalister och frågade hur det kändes. Det där är inte okej och så gör inte media med andra spelare. Vi har sagt till arrangören om det där och det ska bli skillnad, säger Billing som tränat Leo Borg sedan han började spela organiserat.

”Är en chillad pappa”

Han ser en stor talang – med en ännu större träningsvilja.

– Han är en 13-åring som älskar att spela tennis. Han har den där viktiga inre glöden. Han vill springa den extra milen och vill spela tennis så ofta han kan, säger Billing och fortsätter:

– Jag har tränat Sverige-ettor som inte haft drivet och då går det inte. Han skulle kunna bli tennisproffs en dag. Men jag tycker att det är fel att prata om hur bra kan han bli.
I tidigare intervjuer har Björn Borg berättat att han inte alls lägger sig i sonens tennisträning utan nöjer sig med att spela lite med sonen under sommaren. Resten överlämnar han till Rickard Billing.

– Han är en ”chillad pappa”. Det är som att träna vem som helst, faktiskt. Både Björn och Patricia är bra föräldrar. Idrottsföräldrar kan vara pushiga, men det är inte Leos föräldrar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leo Borg

Tennis