Starkt svenskt sprintkval

Foto: TT
Teodor Peterson
SPORTBLADET

Svenska längskiddamerna gjorde ett bra sprintkval i Toblach med tre topp tio.

I herrkvalet klarade sig också alla svenskar, utom en, vidare – efter stor förvirring.

Världscupen i längdskidor är igång igen efter Tour de Ski. Många åkare, som Stina Nilsson och Charlotte Kalla, väljer att vila efter touren men de svenska damerna gjorde ändå en stark insats i dagens fristilssprint-kval.

Fem vidare

Hanna Falk gick in som trea, 1,86 efter norska favoriten Maiken Caspersen Falla, vinterns genombrottstjej Anna Dyvik tog sig in som sjua och Ida Ingemarsdotter kvalade in som tia.
Även Maja Dahlqvist, 19, och Jonna Sundling, 26, är vidare medan Jennie Öberg missade topp 30.

Även på herrsidan gick alla svenskar utom en, Johan Edin, vidare till kvartsfinalerna. Men det var först efter en del förvirring. Stjärna Teodor Peterson såg länge ut att ha missat finalen då tidtagningen visade honom som nummer 32. Men plötsligt korrigerades hans tid så han i stället blev bäste svensk på en elfteplats. Därefter följde Oskar Svensson, 14:e, Erik Silfver, 25, Karl Johan Westberg, 28 och Emil Jönsson på sista kvalplatsen, 30:e.

Landslagstränaren Ola Ravald berättar att det varit struligt med tidtagningen i dag.

– Jag vet inte vad som hände med tiden för Teo. Det har varit problem här i dag, skriver han i ett sms och kommenterar kvalinsatsen så här:

– Det är inte ett toppkval, men vi får ladda om nu.

Tour-vinnaren långt efter

Vann kvalet gjorde norrmannen Haavard Solaas Taugböl. Ryske Tour de Ski-vinnaren Sergej Ustiugov kom till start men var sist av alla i mål efter vad som troligen var ett fall.

Finalheaten börjar vid 14.15.

Foto: TT
Hanna Falk