Överlägsen Ustiugov vann – Hellner sexa

Av: Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT

Avståndet var för stort.

En fullständigt överlägsen Sergej Ustiugov vann sin sjätte etapp – och tillägnade Tour de Ski-segern till sina avstängda landslagskompisar.

– Vi klarade det, boys! säger han i SVT:s sändning.

Marcus Hellner blev bästa svensk på en sjätteplats.

Efter en bra tour inledde Marcus Hellner som sjua i den sista etappen, hela två minuter och 54 sekunder bakom Sergej Ustiugov – men bara 50 sekunder från en pallplats.

Hellner gick också ut starkt, klättrade uppför Alpe Cermis bra och tog in tid.

Svensken orkade dock inte ta sig upp till en kamp om tredjeplats, och slutade till sist på en sjätteplats.

– Det var 15 minuter av smärta. Jag hade lite svårt läge i början, jag såg att de framför mig gick ihop, jag försökte ösa, men det var svårt, säger han till SVT.

Nu ser han fram mot lite välbehövlig vila – och sen ligger siktet på VM i Lahti.

– Sista dagarna har jag fått pressa mig för att hålla huvudet uppe, det känns som man ger kroppen stryk hela tiden. Men det har varit ett bra kvitto, jag är absolut inte i topp men jag håller en bra nivå. Det känns bra inför fortsättningen, säger han.

Överlägsen Ustiugov vann

Vann gjorde, föga förvånande, Sergej Ustiugov.

Ryssen hade vunnit fem av de sex etapperna på touren, och hade ett försprång till Martin Johnsrud Sundby på en minut och elva sekunder.

Norrmannen knaprade visserligen in lite tid, men var aldrig nära att hota ryssen. Sergej Ustiugov, som aldrig vunnit en mästerskapsmedalj på seniornivå, vann Tour de Ski med över en minuts marginal.

– Just nu... jag har inga känslor, inga tankar, jag är bara glad att jag klarade det. Jag gjorde det för alla killar som är hemma. Så: vi klarade det, boys! säger han efter loppet.

Trea, efter Ustiugov och Sundby, blev schweizaren Dario Cologna.

Bästa svensk efter Marcus Hellner blev Jens Burman, på en 16:e plats.

– Jag kände att det gällde att satsa lite. Jag gick på hårt i början av backen och blev lite väl stum i slutet, men det ska man väl bli också, säger han till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE