Norsk landslagschef: Svenskar är småaktiga

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Det har tidigare skrivits om att norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng har kunnat tänkas använda nebulisator under touren – medan Stina Nilsson inte skulle göra det.
Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
Det har tidigare skrivits om att norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng har kunnat tänkas använda nebulisator under touren – medan Stina Nilsson inte skulle göra det.

I Norge ses nebulisatorer som ett hjälpmedel för att skona utsatta luftrör.

Nu reagerar landslagschefen Vidar Löfshus mot en del alltför onyanserad kritik från Sverige.

– Jag är glad att jag inte förstår svenska för det sägs en hel del saker där, säger Löfshus till Dagbladet.

Foto: Marcus Ericsson / AFTONBLADET / 85729
Norska landslagschefen Vidar Löfshus: ”Svenskarna har varit småaktiga hela tiden”.

Diskussionerna har pågått i flera månader. I somras medgav norska skidåkare att de använder astmamedicin trots att de inte har astma, och att de i sin vallabuss har en så kallad forstøverapparat, vilket på svenska heter nebulisator. Apparaten hjälper dem att inhalera medicin eller saltvattenlösning, vilket ska skona deras luftrör när vädret är kallt och torrt.

Användandet håller i nuläget på att granskas i Norge, men under utredningen fortsätter åkarna med sina nebulisatorer. Allt för att främja sina åkares hälsa, enligt Norges skidförbund.

”De har inte förstått”

Metoden har ingen som helst bevisad prestationshöjande effekt, men den svenska landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson är en av många som påpekat det etiskt tveksamma att medicinera friska individer.

Den norska landslagschefen Vidar Löfshus säger att han inte har något emot att diskutera ämnet, men att debatten i Sverige är för enkelriktad. Efter Tour de skis femte etapp, där temperaturen kröp under tio minusgrader i italienska Toblach, skrev Expressen en artikel om att Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng kunde tänkas använda nebulisator medan Stina Nilsson inte skulle göra det.

När Dagbladet ber Löfshus kommentera tonläget från sitt östra grannland är han kritisk.

– De har inte förstått luftvägsdebatten och vår medicinering. De har varit småaktiga hela tiden och tagit på sig lillebrorsstämpeln. Jag förstår inte varför, säger Löfshus och fortsätter:

”Kopplar samman med Sundby”

– I Norge är debatten mycket mer nyanserad. Vi är nöjda över riktningen den har tagit i Norge, men svenskarna är småaktiga och håller på med sitt. Det är i stort sett där det kommer från, svenskar som försöker skapa drama och rubriker.

I Dagbladets artikel säger SVT:s expert Mathias Fredriksson att det inte är medicinen i sig som är problemet. Det är vanligt också i Sverige att astmatiker tar medicin före loppen, det gjorde också han själv under sin aktiva tid.

– Många svenskar reagerar på användandet av nebulisator, som folk kopplar samman med Sundbyfallet (Martin Johnsrud Sundby blev av med en seger i Tour de ski och därmed i totala världscupen efter att ha doserat sin medicin fel, reds anm). Många tycker att det är oetiskt och gråzonstänk. Många svenska löpare har astma, men det är nebulisatorerna som är problemet, säger han till Dagbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE