Hanna Falk fixade pallplats efter drama

SPORTBLADET

Hanna Falks hemmahelg fick en dramatiskt avslutning.

På en stenhård sistasträcka spurtade hon in som trea i stafetten efter ett överraskande ryckförsök.

– Jag fick inte den luckan som jag hade hoppats på, säger Hanna Falk.

Norge mönstrade sitt allra starkaste lag vid VM-genrepet i Ulricehamn. Och trots att Ida Ingemarsdotter satt fastklistrad i ryggen på Ingvild Flugstad Östberg på förstasträckan så blev de till slut för svåra för övriga lag att tas med. På andrasträckan hängde Heidi Weng av Sofia Henriksson och övriga lag och med Astrid Jacobsen och Marit Björgen på avslutningen var segern odiskutabel.

Där bakom blev det klart mer spännande. Charlotte Kalla gjorde en bra tredjesträcka men lyckades inte haka USA, Tyskland och Norge 2 på den lättåkta banan så Hanna Falk fick gå ut i kamp om pallplatserna med rutinerade åkarna Jessica Diggins, Kari Öyre Slind och Sandra Ringwald.

”Var lite osäker”

Slind tappade tidigt och när alla väntade på en spurt satte sprintern Hanna Falk in ett försök till ryck med dryga kilometern kvar.

– Hon måste känna sig urstark som spelar ut kortet så tidigt, utbrast Anders Blomquist.

Det lyckades inte, utan det blev en upploppstrid med Sandra Ringwald och Jessica Diggins där tyskan var starkast men där Falk höll undan till tredjeplatsen inför en vrålande hemmapublik.

– Det var lika roligt i dag, säger Hanna Falk i SVT men erkänner att det kanske var lite väl vågat att satsa så tidigt.

– Jag var lite osäker på om jag skulle vänta till spurten eller om jag skulle köra innan, i slutet på första slingan bestämde jag mig för att köra ut på andra varvet där jag är stark i treans växel. Men jag kanske var lite väl ivrig, de andra kom ikapp utför.

Hon kände att tyskan Sandra Ringwald, som är en stark avslutare, hade mer krut i benen.

– Hon hade mest legat bakom och inte ryckt och hade lite mer kvar till spurten tror jag. Det var ett taktikspel hela vägen, säger hon.