Dom i förtalsmål mot Zlatan i dag

Publicerad 2017-01-09

Värmlands tingsrätt slår fast att Zlatan Ibrahimovic har utsatts för grovt förtal av tidigare förbundskaptenen i friidrott Ulf Karlsson. Arkivbild.

Tidigare förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson, både fälls och frias för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic av Värmlands tingsrätt. Påföljden blir dagsböter på 24 000 kronor.

Följ ämnen
Friidrott

Tingsrätten menar att det Ulf Karlsson sagt till en journalist vid en lokaltidning faller och under tryckfrihetsförordningen att alla har rätt att lämna uppgifter till media. Därför frias Ulf Karlsson från ansvar för de påståendena.

Däremot fälls han för grovt förtal för det han sagt vid paneldebatten.

Ibrahimovic har inte begärt skadestånd men har krävt att Ulf Karlsson ska betala hans rättegångskostnader. Men det tillbakavisar rätten och säger att var och en av parterna får stå för sina egna kostnader.

Den centrala bevisningen i målet är den filmsekvens där Ulf Karlsson i en paneldebatt uttalar sig om Zlatan Ibrahimovics tid i Juventus och menar att det var anmärkningsvärt att Zlatan gick upp tio kilo i muskler på ett år.

Karlsson stod också fast vid sina uttalanden i en intervju i en lokaltidning i samband med debatten.

Enligt Ulf Karlssons försvarare Johan Eriksson borde rättegången dock bara ha handlat om uttalandena under själva debatten. Det som sades till tidningen handlar snarare om ett tryckfrihetsbrott om det ska prövas i rätten, hävdade advokaten.

Zlatan Ibrahimovic själv var inte närvarande under rättegången men fotbollsstjärnans juridiska ombud anförde att Ulf Karlsson borde ha insett att uttalandena skulle få stor spridning och att han därför borde dömas för grovt förtal.

Följ ämnen i artikeln