Zlatan-förtal kan ge nya rättsprocesser

SPORTBLADET

Idrottsledaren Ulf Karlsson fälls av Värmlands tingsrätt för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic. Domen kan öppna för rättsprocesser mot medier som återgett Karlssons uttalanden, enligt experter på tryckfrihet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Advokaten Johan Eriksson, som företräder Ulf Karlsson.

Ulf Karlsson döms av tingsrätten till 60 dagsböter, totalt 24 000 kronor. Däremot slipper han betala Ibrahimovics rättegångkostnader.

Den fällande domen gäller Karlssons uttalande under en paneldebatt om dopning hos Värmlands idrottshistoriska sällskap i april. Tingsrätten anser att det Karlsson sade var menat att medföra allvarlig skada för Zlatan Ibrahimovic.

"Även om uttalandet inte innehåller ett direkt påstående om att Zlatan Ibrahimovic skulle ha varit dopad så har tingsrätten funnit att uttalandet, sett i det sammanhang som uttalandet gjordes, att det inte kunde uppfattas på annat sätt än att det gav uttryck för att Zlatan Ibrahimovic hade varit dopad under sin tid i Juventus", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Däremot frias Karlsson från ansvar för det han sagt till en journalist i samband med paneldebatten. Tingsrätten konstaterar att alla, enligt tryckfrihetsförordningen, har rätt att lämna uppgifter till media.

Funderar på överklagan

Ulf Karlssons advokat, Johan Eriksson, beskriver domen som "ömsom vin, ömsom vatten".

– Att han fälls för grovt förtal är inte vad vi hade tänkt oss, säger Eriksson till TT.

Eriksson är dock nöjd med att Karlsson slipper betala fotbollsstjärnans rättegångskostnader, vilket hade kunnat bli dyrt.

Han vill inte redan nu ta ställning till om Ulf Karlsson ska överklaga.

Zlatan har markerat

Advokat Fredrik Bogren, som företräder Zlatan Ibrahimovic, konstaterar i en skriftlig kommentar att tingsrätten gett fotbollsstjärnan rätt i huvudfrågan.

"Ibrahimovic har genom att väcka enskilt åtal gjort vad som ligger inom hans kontroll för att bemöta Ulf Karlssons felaktiga och grundlösa påstående från i våras. Ibrahimovic har därigenom på tydligast möjliga vis markerat sin inställning till Karlssons agerande", skriver Bogren.

Tryckfrihetsexperter ser andra tänkbara konsekvenser av domen.

– Nu när Ulf Karlsson fälls så drabbar det övriga medier som har förmedlat hans uppfattning om hur Zlatan fick sina muskler. Om Zlatan vill nita någon tidning eller radiostation kan han väcka talan mot dem. Då blir det ett tryckfrihetsmål där ansvarig utgivare får stå till svars, säger Nils Funcke.

"Bedömningssport"

Den uppfattningen delas av Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Zlatan skulle kunna gå vidare och väcka talan mot i princip alla svenska medier och en hel del utländska som återgivit uppgiften. Han har ett case, men sen blir det en bedömningssport i slutändan om han skulle kunna vinna.

Central bevisning i målet är den filmsekvens från paneldebatten där Karlsson uttalar sig om Zlatan Ibrahimovics tid i Juventus, och menar att det var anmärkningsvärt att fotbollsstjärnan gick upp tio kilo i muskler på ett år.

– Zlatan skulle kunna gå vidare och väcka talan mot i princip alla svenska medier och en hel del utländska

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

FAKTA

Dopningsanklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare bland annat varit förbundskapten i friidrott och chef för längdskidlandslaget, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i april 2016.
Karlsson uppges bland annat ha uttalat sig om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad under tiden i Juventus, med hänvisning till att fotbollsstjärnan gick upp tio kilo i muskler under relativt kort tid.
Han upprepade sedan uttalandena för en reporter från Nya Wermlands-Tidningen.
Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.
Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd av Ulf Karlsson, valde att låta saken bero. Zlatan Ibrahimovic stämde dock kort därefter Ulf Karlsson för grovt förtal i ett så kallat enskilt åtal.
Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004–2006.

FAKTA

Bråket dag för dag

6 april 2016: Ulf Karlsson deltar i en paneldebatt vid Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad. Han säger att Zlatans viktuppgång under tiden i Juventus är anmärkningsvärd.
7 april: Zlatans agent Mino Raiola hotar stämma Ulf Karlsson för förtal.
8 april: Ulf Karlsson skriver öppet brev där han ber om ursäkt.
12 april: Zlatans stämningsansökan kommer in till Värmlands tingsrätt.
15 april: Zlatan betalar den avgift som krävs när man väcker enskilt åtal.
3 maj: Ulf Karlsson svar inkommer till tingsrätten. Han förnekar brott.
17 maj: Zlatans advokater justerar åtalet och kortar beskrivningen av Ulf Karlssons påstådda brott.
19 sep: Zlatans advokater meddelar att Zlatan inte själv kommer till rättegången.
19 dec: Rättegång inleds i Värmlands tingsrätt, med många juridiska turer innan förhandlingarna om sakfrågan kom igång.
9 jan 2017: Värmlands tingsrätt dömer Karlsson till 60 dagsböter för grovt förtal.