Experten: ”Djurgården lider av lillebrorskomplex”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sex års väntan. Djurgården har inte vunnit ett derby sen den 19 september 2011. Lyckas de jaga bort spöket på 18:e försöket?
SPORTBLADET

Hur ska man förstå Djurgårdens eviga derbyspöke?

Sportbladet frågade välrenommerade idrottspsykologen Johan Plate.

Hans diagnos:

– Djurgården lider av ett självpåtaget lillebrorskomplex.

Idrottspsykologen Johan Plate.

Ni känner vid det här laget förstås till Djurgårdens hemska svit. Föreningen har inte vunnit ett derby på snart sex år, alltså sedan den 19 september 2011. Totalt har Djurgården hunnit spela hela 17 matcher mot lokalrivalerna Hammarby och AIK utan att få en liten smula av segerns sötma.

Spelare, ledare, journalister och supportrar har sedan dess förgäves vridit och vänt på statistiken i ett försök att finna förklaringen till en av den moderna svenska fotbollshistoriens värsta sviter.

”Inte logiskt”

Sportbladet frågade en av Sveriges mest inflytelserika idrottspsykologer, Johan Plate, som arbetat med både AIK (fotboll och hockey) och Djurgården (hockey) om en plausibel diagnos.

– Det finns egentligen ingen logisk förklaring. För vad har varit konstant i klubben under de här åren? frågar han sig.

Johan Plate syftar på faktumet att spelare och tränare bytts ut i flera omgångar och att Djurgården knappast varit underdogs i samtliga derbyn sedan 2011.

– Det är liksom inte en och samma tränare som insocialiserat det här i sex raka år, vilket gör fallet mer intressant. I stället är det som att spelarna i Djurgården hittat på saker i huvudet. Ett självpåtaget lillebrorskomplex, säger Plate och fortsätter:

– De har bytt lag flera gånger men ändå har den här mentaliteten fastnat. Och det är särskilt intressant att laget faktiskt spelat bra och haft ledningen i flera derbyn, men åkt på någon motgång i matchen och sen förlorat allt.

”Pratas”

Vad tror du att det beror på?

– Det viktigaste skälet till att det finns ett derbyspöke är förstås för att alla pratar om det. Uppmärksamheten stegras hela tiden och spelarna blir konstant påverkade. Spelarna är inte mer än människor och påverkas. Djurgården har uppenbarligen inte sämre spelare än de andra lagen den här säsongen, de är tvärtom riktigt bra, men något händer ju i derbyna.

Johan Plate menar att det är något som AIK borde ta fasta på.

– Som motståndare skulle jag ta varje chans att påminna om den här statistiken. Hela tiden. I varenda intervju inför derbyna såväl som under matcherna. För det skapar ju en otäck bild hos Djurgården.

ARTIKELN HANDLAR OM