Joel Eriksson tog EM-seger i Pau

Foto: Mattias Persson
Joel Eriksson tog EM-seger i Pau

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Målet var att vinna på en stadsbana.
Det klarade Joel Eriksson i första försöket.
Nu har svensken utöka sin ledning i EM.
– Så jäkla härligt, säger han.

Foto: Mattias Persson
Yes - EM-seger för Joel Eriksson i Pau

Den 18-årige svensken har fått en lysande start på EM-säsongen i formel 3. Han ledde mästerskapet inför den tredje deltävlingen i franska Pau, men var inte helt säker på sin form. Han har nämligen aldrig vunnit något lopp på en stadsbana.
Men redan i helgens första lopp visade han att han klarar av det också.
– Så jäkla härligt, min första seger på en stadsbana! Det känns riktigt skönt att kunna visa att jag har den här kapaciteten även i den här typen av tävling, säger Joel Eriksson.

Joel Ericsson tog EM-seger

Han startade från ruta tre och lyckades passera mästerskapsrivalen Landon Norris efter en tuff manöver på utsidan redan i den första kurvan. När ledande Callum Ilot sedan gjorde en miss i Foch-chikanen och kraschade redan på det första varvet gick svensken upp i ledningen. Trots duggregnet höll han den placeringen hela vägen in i mål.

– Jag lyckades komma förbi Lando i starten, vilket var avgörande, och sedan såg jag faktiskt att Callum låg lite väl mycket på gränsen under det första varvet. Till slut gjorde han ett misstag, och efter det försökte jag bara försvara och bevaka ledningen, säger Eriksson.
– Det var under kontroll till största delen, men den sista omstarten blev inget vidare och jag är glad att jag kom undan med den.

Andra startled - målet en pallplats

Efter segern kvalade han in som fyra till lopp två och tre, båda avgörs i morgon söndag.
– Det där var ett tufft pass – det kändes inte alls bra, faktiskt. Vi gjorde en del förändringar på bilen efter racet och det gick inte åt rätt håll, säger han.
– Jag hade alldeles för mycket överstyrning, och det dödar verkligen tid på en sådan här bana. Det är inte första gången i år som vi gått fel i vår set-up mellan två pass, så vi måste se till att lära oss av detta. Det är dock extremt små marginaler, så det är inte lätt att få till det perfekt.
Joel Eriksson leder mästerskapet med åtta poäng inför morgondagens två lopp och han siktar på att nå prispallen i båda.

ARTIKELN HANDLAR OM