Den misstänkte släppt på fri fot

Marc Bartra tillbaka om en månad

Foto: NORBERT SCHMIDT / AFP
SPORTBLADET

Skadade Marc Bartra förväntas vara tillbaka om en månad, meddelade Dortmund i dag.

Samtidigt har åklagaren inte kunnat bevisa att mannen som greps efter bombattentatet mot spelarbussen är inblandad och den misstänkte har släppts.

De tyska åklagarna har hela tiden haft dåligt med bevis för att den man som greps har några kopplingar till attentatet, men vill ändå ha honom kvar i förvar eftersom han misstänks ha varit medlem av terrorgruppen IS i Irak.

"Utredningen har inte frambringat bevis att den misstänkte var delaktig i attentatet", skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Enligt polischefen Dieter Schuermann finns det inte spår som pekar i någon särskild riktning.

Hittills har utredarna fokuserat på två misstänkta med kopplingar till islamister i Ruhr-området. Men chefen för den nationella underrättelseverksamheten i området medger att varken extremhögern, extremvänstern eller huliganer är avskrivna från misstankar.

Enligt den tyska tidningen Bild användes "militära detonatorer" för att trigga explosionerna, som troligen styrdes via en mobiltelefon.

Bartra på bättringsvägen

Foto: Martin Meissner/AP/TT
Dortmunds tränare Thomas Tuchel vid matchen där laget förlorade mot Monaco med 2–3

Den spanske försvararen Bartra skadades av splitter i samband med explosionen. Han återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation. Klubben meddelar via sitt Twitterkonto att 26-åringen kommer att vara tillbaka inom fyra veckor.

– Men han vill spela redan nu, säger tränaren Thomas Tuchel.

Hans lagkamrater i Dortmund spelade Champions League-kvartsfinalen mot Monaco på onsdagskvällen, mindre än ett dygn efter attacken. Matchen mot Monaco slutade med förlust 2–3.

Uefa har fått kritik för att matchen sköts upp till mindre än ett dygn senare. Beslutet var inte förankrat, och klubben kände sig "helt ignorerad", säger tränaren Thomas Tuchel.

– Ett beslut taget i Schweiz som berör oss direkt. Vi kommer inte att glömma det, det är en väldigt dålig känsla, sa Tuchel till BBC.

Uefa menar att beslutet togs "helt i överenskommelse med klubbar och myndigheter".

"Vi var i kontakt med alla parter i dag och fick aldrig någon information som tydde på att något av lagen inte ville spela", står det i uttalandet, rapporterar BBC.

Dortmund spelar sin nästa match på lördag, hemma mot Eintracht Frankfurt i bundesliga.