Joel Eriksson jagar EM-poäng på klassisk F1-bana

avAnna Andersson

Publicerad:
Joel Eriksson jagar EM-poäng på klassisk F1-bana
Foto: Mattias Persson
Joel Eriksson jagar EM-poäng på klassisk F1-bana

Han leder EM och nu väntar nästa utmaning.
F1-banan på Monza.
– Jag känner mig redo, säger Joel Eriksson.

Foto: Mattias Persson
Eriksson leder EM efter första deltävlingen

Förra året var han bäste nykomling i EM för Formel 3. I år hoppas han på att vinna mästerskapet och även om han möter världsmästarsöner som Mick Schumacher, Pedro Piquet och Harrison Newey inledde svensken säsongen riktigt bra på Silverstone i Storbritannien.

Han leder mästerskapet med 12 poäng inför den andra deltävlingen på klassiska Monza i Italien.

– Monza är en ny bana för mig, men det var Silverstone också och vi fick med oss ett bra resultat därifrån, säger Joel Eriksson.

– Det tog dock ett par pass innan jag fick till det i England och jag fick tänka till rejäl för att lyckas, så det är inte en utmaning man ska underskatta. Dessutom är Monza hemmaplan för Prema, som alltid är starka, så det kommer inte att bli lätt.

Eriksson jagar EM-poäng

Han tror att banans karaktär med långa, snabba rakor och tajta chikaner kommer att vara något enklare att anpassa sig till än Silverstone, som är väldigt teknisk med många krävande kurvkombinationer.

– På förhand skulle jag tro att Monza är lite lättare att lära sig, säger 18-åringen.

– Spårvalen känns mer uppenbara än på Silverstone – det finns nog egentligen bara en linje – och man behöver inte kombinera broms och instyrning på samma sätt. Samtidigt vet man aldrig; det kanske visar sig att det är precis tvärt om.

Test i regn

F3 inledde tävlingshelgen med att testa banan under onsdagen, det regnade nästan hela dagen och prognosen lovar ostadigt väder under helgen också.

– Det känns bra att ha fått några varv i kroppen här på Monza, även om det var ganska svåra och inkonsekventa förhållanden, berättar Joel Eriksson.

– Vädret har ju ställt till det lite, det är helt klart. Jag har inte kört ett enda varv här på torrt, på det sättet blev den här dagen inte riktigt som jag hade hoppats. Dessutom hade vi lite småproblem med bilen, men det var inget dramatiskt. Banan är kul att köra och när vi var ute samtidigt som de andra var vi bland de snabbaste. Jag känner mig redo.

Tre lopp avgörs under tävlingshelgen. Den inleds med två träningar och kval i kväll, följs upp med ett lopp och ytterligare ett kval under lördagen och avslutas med två lopp på söndagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM