Gottfridsson ska byta tårar i Rio mot medalj i Tokyo

”Får gåshud bara av att prata om det”

TOKYO. Han lämnade sitt första OS i tårar för fem år sedan.

Nu ska Jim Gottfridsson ta revansch i Tokyo.

– De senaste sex–sju veckorna har jag längtat så kopiöst mycket efter OS, säger handbollslandslagets storstjärna.

Jim Gottfridsson stod med tårar i ögonen i intervjuzonen i handbollsarenan i OS i Rio de Janeiro.

– Ursäkta om jag svär, men jag är så jävla besviken. Det är så jävla tomt att stå här just nu.

Sverige hade förlorat sin fjärde raka match i OS och var ute ur turneringen redan innan den sista gruppspelsmatchen hade spelats.

Gottfridsson, som var svensk handbolls stora framtidsnamn sedan flera år, gjorde sitt första mästerskap. Det skulle varit hans tredje men skador hade satt stopp för honom både i VM 2015 och EM 2016, ett halvår före OS.

– OS 2016 var ett fiasko. Men jag vill minnas att det var tajta matcher hela tiden, som vi visserligen förlorade, säger Gottfridsson i dag.

Jim Gottfridsson deppar efter förlusten mot Polen i OS 2016.
Jim Gottfridsson deppar efter förlusten mot Polen i OS 2016.

Han var bara 23 år gammal och var ensam mittnia i truppen i sitt första mästerskap.

– Det var väldigt mycket press på ens axlar. Jag har alltid varit den som själv satt störst press på mig i min karriär men det var kanske lite för stor press där och då. Det var ett rejält misslyckande. Jag har utvecklats mycket sedan dess.

Du hade tårar i ögonen och var mycket självkritisk?

– Det kommer jag ihåg. Jag hade drömt om att gå till utslagsomgångarna i ett OS och vi skulle egentligen gått vidare även om det var en tuff grupp.

Ständig huvudroll i mästerskapen

Misslyckandet har fött en stor revanschkänsla inför OS i Tokyo.

– Gud, ja. Det ligger en jäkla revanschlusta i mig själv, att gå vidare från gruppen. De senaste sex-sju veckorna har jag längtat så kopiöst mycket efter OS, trots att man egentligen vill ha så mycket semester som möjligt för kroppens skull.

Fem år äldre och med en helt annan erfarenhet är Gottfridsson redo att axla ett stort ansvar i OS.

Det var han egentligen redan ett halvår efter Rio-OS. Då ledde han ett nytt svenskt landslag under Kristján Andrésson till en VM-kvartsfinal där man skakade hemmanationen Frankrike, som sedan tog guld. Gottfridsson var bäst i laget och belönades med Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus i slutbetyg i Sportbladet.

Gottfridsson korades till VM:s bästa mittnia tidigare i år.
Gottfridsson korades till VM:s bästa mittnia tidigare i år.

Sedan har han fortsatt ha en huvudroll i Sveriges mästerskap:

I EM 2018 utsågs Gottfridsson till turneringens bäste spelare när Sverige tog sig till en överraskande final.

I VM 2019 skadade sig Gottfridsson i sista gruppspelsmatchen och utan sin speldirigent var Sverige inte riktigt nära en semifinal men blev ändå femma.

Hemma-EM 2020 blev ett svenskt fiasko och Gottfridsson var en av stjärnorna som gick på krogen och drack alkohol mitt under turneringen.

I VM i Egypten i år var Gottfridsson och Sverige tillbaka i toppen. Han var ensam kvar i landslaget av de som gick på krogen i Malmö ett år tidigare. Nu gick Sverige, under Glenn Solbergs ledning, till en sensationell VM-final med ett till stora delar nytt lag. Gottfridsson korades till VM:s bästa mittnia.

”Många timmars videotittande”

Ystadspågen flyttade till tyska Flensburg redan 2013, innan han fyllt 21, och blev Champions League-mästare under sin allra första säsongen.

När Maik Machulla 2017 tog över som tränare efter Ljubomir Vranjes blev Gottfridsson nummer ett som mittnia och han har sedan dess bara blivit viktigare för Flensburg, som vann ligan både 2018 och 2019.

Strax före OS utsågs han till säsongens bästa spelare i Bundesliga, som är världens bästa liga, och betraktas nu som en av världens bästa spelare.

– Det har gått extremt bra i år och jag tycker att jag har utvecklat mitt spel oerhört mycket.

Det ser så enkelt ut när 28-åringen gång på gång drar iväg sina skott från golvet mellan försvararna och utan att målvakterna verkar hinna med, trots att det inte är bland världens hårdaste skott.

– Det ser kanske inte så spektakulärt ut men det är många timmars videotittande och träning som gör att man flyttar sig på ett speciellt sätt på planen och jag försöker hitta luckan i rätt stund.

Han har dragits med fotproblem under våren och fick kliva av OS-genrepet mot Danmark för snart två veckor sedan och stod helt över den inofficiella landskampen mot Norge häromdagen.

Men nu är han spelklar.

– Foten har faktiskt inte känts så pass bra på rätt länge.

”Får gåshud”

Vad säger du om er grupp i OS?

– Det är den lättare gruppen av de två. Danmark är storfavorit. Sen tycker jag det är rätt så öppet. Vi har visat oss ha svårt för Portugal och Egypten är ett väldigt fysiskt lag. Japan och Bahrain är två lag du bara måste ha bakom dig. Man vill ha en topplacering i gruppen för att få en lättare kvartsfinal. Etta eller tvåa där så ser det bättre ut till en kvartsfinal.

Men i andra gruppen har du lag som Frankrike, Norge, Spanien och Tyskland så det kan bli en tuff kvartsfinal även om ni blir tvåa i er grupp?

– Vi ska inte gå händelserna i förväg men möter du en trea eller fyra så har de kanske förlorat lika många matcher som de vunnit och eventuellt spelat tajta matcher i ett tajt schema som det är i OS.

Tar man sig till kvartsfinal är man bara en seger från att spela om medaljerna.

– Bara vi pratar här nu om att spela om medaljer i ett OS så får jag gåshud. Det ska bli en jävla härlig upplevelse.

Vilket lag är din favorit till OS-guldet?

– Danmark är de stora favoriterna. Jag tycker att man ska nämna Frankrike också.

Sverige kommer också att nämnas där uppe.

Ni kan inte slå ur underläge på samma sätt längre efter VM-silvret?

– Nu kommer förväntningarna från media och fans. Det är lite nytt för vårt lag och någonting vi ska handskas med, säger Gottfridsson.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.