”Vi ska puckla på honom så ofta det går”

Siffran som talar för Sverige mot just Qatar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Den fruktade storskytten Frankis Marzo i Qatar är VM:s målkung.

– Målet är han ska vara på banan i 60 minuter, säger Martin Boquist inför kvällens kvartsfinal.

Här förklarar Boquist varför.

Qatar är ett av de lag som skjuter mest från distans i VM: hela 100 missiler har man smällt iväg.

Klart flest både i Qatar och i hela VM har Frankis Marzo avfyrat: hela 55 stycken från niometer. Han har satt 29 av dem och ihop med andra typer av fullträffar är han nu uppe i 53 mål. Med det leder Marzo VM:s målliga – utan att ha lagt en enda straff.

– Jag håller honom som VM:s bästa spelare just nu, säger svenske målvakten Andreas Palicka.

Född på Kuba

Precis som 18 av de 20 spelarna i Qatars VM-lag är Marzo inte född i Qatar utan kommer från Kuba och spelar i portugisiska Sporting till vardags. Han värvades till det qatariska landslaget 2018.

En annan storskytt är Rafael Capote, också han kuban från början.

– De är skyttar i världsklass, säger Palicka.

Men i kvällens kvartsfinal ställs de qatariska niometersskyttarna mot VM:s näst bästa målvaktspar på just distansskott. Den svenska målvaktsduon har tagit hela 61 procent av niometersskotten man har fått emot sig (bara de spanska målvakterna är snäppet värre med 63 procent).

Det svenska försvarsspelet bygger på att tvinga motståndarna att skjuta från distans.

– Vi tänker att det i grund och botten är bättre att folk skjuter utifrån än nära målvakten, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist lite lakoniskt.

Längst till höger: Martin Boquist
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Längst till höger: Martin Boquist

Ska skjuta över tvåorna

Men det handlar inte om att låta Marzo och Capote skjuta fritt och som de vill utan det gäller för de svenska försvarsspelarna att komma ut och få träff på dem, ta kontakt i skottögonblicket.

– De gör mål om de inte har kontakt och kommer för nära. Men de kommer fortfarande att skjuta om de får kontakt och då skjuta lite längre ifrån. Det är då målvaktens procent blir hög. Samtidigt är det handboll, man kan inte stoppa någon helt från att skjuta.

– Vi får räkna ut var vi har störst chans att få till kontringar.

Och var är det?

– Att de skjuter lite längre utifrån och över tvåorna. Då har vi störst chans att få till räddningar och sedan kontringar på det, säger Boquist.

Det är här Blågults tanke om att Marzo ska spela hela matchen kommer in: att trötta ut honom (och de andra stora, tunga qatarierna) för att sedan springa ifrån dem på egna kontringar.

– Vi behöver få träff på honom. Men det passar oss bra för vi gillar att spela aggressivt och taggigt. Det kostar kraft hos honom också. Målet är han ska tvingas vara på banan i 60 minuter och att vi ska puckla på honom så ofta det går. Så ska vi se om vår bredd i laget inte knäcker deras.

Foto: Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE