Världscupen i längdskidor

Ebba Andersson första svenska på pallen på 33 år

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Ebba Andersson fick ge sig i kampen om distanscupen och segern i årets sista lopp – efter stort drama.

Men med en andraplats i dagens lopp skrev hon ändå in sig i svenska skidhistorien när hon som första dam sedan 1988 knep en pallplats i totala världscupen.

– Det är stort, säger hon.

Årets sista tävling i världscupen var 30 platta kilometer i schweiziska dalgångar. Ebba Andersson var tidigt i tätgrupp med Jessie Diggins, Julia Stupak och Heidi Weng.

Och det fanns mer på spel än bara själva loppet. Även en totalseger i distanscupen kunde gå till Ebba vid seger om –Diggins blev fyra – och framför allt innebar topp 4-positionen att hon skulle säkra en topp tre i den totala världscupen.

Ebba gjorde vad hon kunde för att hålla högt tempo i gruppen men när Heidi Weng satte in en stöt i en av få backar som fanns på slutet kunde inte svenskan svara. Ebba kom dock loss från Diggins och Stupak och tog upp jakten. Hon närmade sig Weng sekund för sekund men till slut var hon 4,5 sekunder ifrån norskan som firade sin 100:e pallplats i världscupen med sin första seger på tre år.

– Backen var längre än jag trodde så jag stum på toppen. Jag tänkte att jag måste bara hålla mig på benen utför. Sen såg jag stjärnor i mål, säger Weng till NRK och fortsätter.

– Jag var nervös att Ebba skulle komma ifatt på slutet.

Första sedan ”Billan”

4,5 sekunder var också det som skiljde Ebba från titeln i distanscupen då Diggins blev just fyra.

Men dagens lopp innebär oavsett att Ebba Andersson slutar trea i den totala världscupen bakom Jessie Diggins och Julia Stupak. En bedrift som ingen svenska klarat av sedan Marie Helén ”Billan” Westin 1988 när hon var tvåa bakom Marjo Matikainen-Kallström. Om än under en säsong där de norska åkarna med Therese Johaug i spetsen mer eller mindre gett bort chansen genom att avstå tävlingar.

– Jag tycker det känns stort, det är på tiden. Totala världscupen är ett bevis på starka resultat man gjort flera gånger om. Det är sällan resultat ljuger särskilt mycket utan jag tycker det talar för sig självt.

– Det är ett bevis på det jag har presterat den här säsongen. Det är sällan resultat ljuger särskilt mycket, säger Ebba som också passade på att hälsa till ”Billan”.

– Jag känner henne väl och har gjort det så länge jag kan minnas då vi båda är uppvuxna i Sollefteå, säger Ebba.

Näst bästa svenska för dagen blev Emma Ribom som kom in som 14:e i mål i en stor klungspurt. Linn Svahn klättrade fem placeringar till 25:e plats och Charlotte Kalla kom in som 30:e åkare.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset


Jackpott på Europatipset: ”En kul skrällidé” – så ryggar du spelen
Publisert:

LÄS VIDARE

BERGSTRÖM: Efter det här är Sverige favoriter till stafettguldet

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Längdskidor

Ebba Andersson

Heidi Weng