Doldisen Emil Berlin klev fram när stjärnorna försvann

20-åringen avgjorde första finalthrillern för Sävehof

Publicerad 2021-05-12

Emil Berlin.

PARTILLE. Den ena stjärnan efter den andra försvann ur finalen.

Då klev doldisen Emil Berlin fram och blev matchhjälte för Sävehof i en osannolik första finalrysare.

– Den här matchen är nog högst upp i karriären, säger 20-åringen.

Följ ämnen
Handboll

Sävehofs högernia Gzim Salihi kastade in handduken redan före den första finalmatchen mot Skövde på grund av en förkylning.

I slutet av ordinarie tid fick förstavalet på vänsternio, Rune Schröder, syna det röda kortet efter sin tredje utvisning.

När lagen kom ut till den andra förlängningsomgången fanns inte lagkaptenen och spelmotorn Jonathan Edvardsson med längre.

Gjorde lagets tre sista mål i förlängningen

Då tog 20-årige doldisen och egna produkten Emil Berlin över ansvaret.

– Man får passa på när de andra inte kunde vara med i slutet, säger Berlin efter matchen.

Först assisterade han kantspelaren Henrik Tilsted till 35–35 och sedan gjorde han Sävehofs tre sista mål när Partillelaget till slut, efter en gastkramande, svängig och oerhört händelserik första finalmatch, kunde vinna med 38–37.

– Den här matchen är nog högst upp i karriären så här långt, säger Berlin, som gjorde totalt åtta mål på nio skott.

Hoppas vinnarkulturen är skillnaden

Vad betyder den här segern för fortsättningen mer än att ni leder med 1–0 i matcher?

– Det känns bra att vi, precis som i så många andra matcher tidigare under säsongen, kommer ur matchen med vinst när det är så jämnt, att vi är som bäst när det ska avgöras och att vi är olika spelare som kliver fram. Masn får hoppas att de tycker det är lite jobbigare nu om det blir jämnt i nästa match också.

På samma fråga svarar tränaren Michael Apelgren:

– Det jag är väldigt stolt över och det jag hoppas kan vara skillnaden i den här finalserien är vår vinnarkultur. Ett kvitto på det är Emil Berlin i dag, som steppar upp och är en kille som vunnit pojk-SM och junior-SM med Sävehof och går in och avgör den här matchen. Han är bekväm i de lägena och det visade han också i slutet av grundserien när vi lyckades vinna den.

Tunga avbräck för Skövde också

Berlin har spelat i Sävehof hela sitt handbollsliv och är faktiskt regerande mästare också då han ingick i den Sävehof-trupp som vann senast det spelades ett SM-slutspel i handboll (2019).

– Man vet hur roligt det är att vinna och vill vinna till varje pris, säger han.

Sävehof var inte det enda laget som drabbades av tunga avbräck i den första finalen.

Skövde fick vänsternian Richard Hanisch fotskadad tidigt i matchen, försvarsbjässen och linjespelaren Dan Beck-Hansen åkte på ett rött kort i den andra halvleken och storskytten Jack Thurin fick hjälpas av planen i början av den allra sista förlängningsperioden med en knäskada efter en närkamp med Sävehofs superlöfte Elias Ellefsen A Skipagötu (se faktaruta nedan vad de säger om skadorna).

Nästa finalmatch spelas på lördag i Skövde.