Längdskidor

Torgny Mogren efter hjärtoperationen

”Gått snabbare än läkarna och jag trott”

Av: 

Felix Tornberg

Torgny Mogren.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Förre skidhjälten och Radiosportens expert Torgny Mogren, 57, tvingades tidigare i år till en omfattande hjärtoperation.

Knappt två månader senare har han kommit en bra bit på bättringsvägen.

– Jag har börjat kunna ta några försiktiga löpsteg, säger han till Sportbladet.

Mitt under längdskid-VM i Oberstdorf började Radiosportens expert Torgny Mogren må dåligt.

Han trodde att det rörde sig om covid-19 – men det skulle visa sig vara värre än så. Läkarna i Sverige konstaterade att det handlade om en kollapsad hjärtklaff, och Mogren tvingades den 15 mars till en hjärtoperation.

– Det var ett rejält ingrepp och när det gäller hjärta och lungor så blir man orolig efteråt och tycker allt känns rätt jobbigt, berättade Mogren för Sportbladet nio dagar senare.

Mogren fick höra att det skulle ta tre månader att återhämta sig, men efter knappa två månader mår Mogren redan mycket bättre.

– Det känns väldigt bra. Det har gått snabbt de senaste två veckorna med både framstegen och läkningen, säger han till Sportbladet.

”Varit ett elände”

I samband med operationen sågades bröstbenet upp för att komma åt hjärtat. Smärtan efter detta har varit en av de värsta aspekterna att ta hänsyn till.

– Det har varit jobbigt. Jag hade inget riktigt val, och det bara varit till att vänja sig. Att komma i och ur sängen, samt att vända på sig, har varit ett elände. Man har lärt sig men det gör fortfarande ont, säger Mogren.

Men det har inte varit det allra värsta.

– I början var jag trött efter ett så stort ingrepp. Då orkade jag ingenting. Inte ens att gå ut och gå, som varit en del av rehabprocessen. Nu när jag känner mig piggare kan jag inte göra allt jag vill. Lyfta och bära saker har inte gått. Sätta upp lister där hemma, och göra nytta. Det fungerar liksom inte, säger Mogren.

Har du drabbats av några bakslag på vägen?

– Nej, inte ett dugg. Det har gått bättre och snabbare att ta sig hit än både jag och läkarna trott. Det ser bra ut, och det är bara till att fortsätta hålla sig i skinnet.

Hoppas komma tillbaka till Radiosporten

Än finns dock läkning och rehab som behövs göras. Om allt går som planerat ska Mogren vara fullt återställd lagom till midsommar. Då ska han även ha fått sin andra vaccinationsspruta mot covid-19. Den första får han under torsdagen.

– Jag räknas som riskgrupp, och jag tror att det har att göra med att jag opererats. Det blir väldigt bra tajming, och då hoppas jag kunna ta tag i lite projekt i stugan, säger Mogren.

Hur ska du fira midsommar om du både är i fullt slag efter hjärtoperationen och dessutom blivit vaccinerad?

– Då blir det logdans!, skämtar han.

Efter sommaren lär han även vara tillbaka i Radiosportens regi.

– Det ska inte vara några problem. Jag hoppas vara tillbaka till hösten, säger Mogren.

Har du saknat skidorna?

– Nu på slutet när jag känt mig pigg har jag det. Det känns lite jobbigt att inte ha någonting att göra. Det är långtråkigt.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Dag Malmqvist och Torgny Mogren under skid-VM 2015.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Lovisa Modig tillbaka i skidlandslaget efter två år

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Torgny Mogren