Volleyboll

Sverige klart för volleyboll-EM för första gången på 38 år

Storstjärnan Isabelle Haak poängbäst

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

Sverige besegrade Ukraina i den fjärde EM-kvalmatchen.

Därmed är de svenska volleyboll-damerna klart för sitt första EM på 38 år.

– Det betyder så mycket, säger storstjärnan Isabelle Haak som svarade för 37 poäng.

Det blev en rysare till EM-kvalmatch mot Ukraina i Tbilisi, Georgien. I den fjärde kvalmatchen, i en grupp där också Portugal och Georgien ingår, vann de svenska damerna med 3–2 i en femsetare som hade det mesta. Lagen följdes åt set efter set och först i femte setet kunde Sverige rycka och hålla undan. I slutet bjöd Ukraina på två servemissar.

– Jag blir tårögd. Vilka härliga bilder säger SVT:s expert Andréa Jacobsson samtidigt som spelarna jublade på plan

Därmed är de svenska volleyboll-damerna klart för sitt första EM på 38 år. Senast de deltog i ett Europamästerskap var 1983 och då slutade det med en tolfeplats. Nu kan landslaget, trots att två matcher återstår, lösa biljett till sommarens EM-fest, som avgörs i augusti och september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. –

– Det betyder så mycket. Dels att SVT streamar våra matcher och vi förhoppningsvis får fler att kolla på volleyboll. Och att vi lyckats medan de kollat kanske gjort att vi lockat lite fler folk och bevisat att svenska volleybollandslaget kan lyckas. Förhoppningsvis får vi lite mer uppmärksamhet kring volleyboll nu, säger Isabelle Haak.

Stjärnan klev fram

I dagens match klev den 21-åriga storstjärnan, till vardags i turkiska VakıfBank, fram och frälste Sverige. Hon var skillnaden på seger och förlust. Efter tre set hade hon redan samlat ihop 28 poäng. Då hade närmaste poängplockare samlat ihop elva.

– Nej, det är klart att jag har en stor roll i laget. Men jag känner också att alla bidrog. Jag känner det är jättekul att ha den rollen och bara glad om jag kan hjälpa till. Jag tycker verkligen alla spelar för varandra i dag.

Det stannade till slut på 37 poäng för 21-åringen.

EM-kvalet spelas under två intensiva veckor mellan den 7-16 maj och de svenska laget. Efter att de vann tre raka matcher förra helgen – seger på walkover mot ett covid-19-drabbat Georgien – så var det upplagt för avancemang redan i dag. Segern mot Ukraina innebär att damlandslaget inte kan sluta sämre än tvåa i gruppen, vilket räcker, trots att två matcher återstår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Volleyboll

Isabelle Haak