Racingsporten skakas av slagsmål i VM

Publicerad 2020-10-06

Kollisionen fick Luca Corberi att tappa kontrollen. Han löpte amok mitt under VM och attackerade sin motståndare både med en avsliten bildel och med knytnävarna.

Det är historien bakom den galna film som sprids i sociala medier.

– Idioterna bör stängas av på livstid, twittrar den tidigare F1-världsmästaren Jenson Button.

Den uppmärksammade incidenten inträffar under VM i gokart, i klass KZ. 23-årige Luca Corberi kämpar med Paolo Ippolito om plats 15. Förarna kolliderar och Coberi tvingas bryta loppet.

Han blir så förbannad att han sliter loss frontspoilern från sin gokart, väntar vid kanten av banan och kastar den sedan mot Ippolito när denne kommer i hög hastighet under nästa varv. Dock missar Corberi men träffar en annan konkurrent.

Men inte nog med det. Efter loppet rusar han fram till sin konkurrent och hoppar på honom med knytnävarna och slagsmålet är ett faktum.

”Jag saknar ord”

Värt att veta är att Corberis familj äger banan i Lonato. Luca Corberi hade enligt sajten Motorsport-total bestämt sig för att lägga av och i stället satsa på att arbeta i familjeföretaget – någonting som kanske hade varit en bättre idé. För de bilder som nu snurrar i sociala medier är allt annat än smickrande.

– Jag saknar ord, skriver bland annat den tyske racerföraren Maro Engel i sociala medier.

– Jag kan inte förstå hur man kan uppföra sig på det viset.

”Äckligt uppförande”

Den tidigare världsmästaren i F1, Jenson Button, är ännu hårdare i sin kritik och kräver en livslång avstängning från motorsporten.

– Med sitt äckliga uppförande under VM i gokart har Luca Corberi förstört alla möjligheter till en racingkarriär. Hans pappa äger banan och man ser hur han med all sin makt trycker in den här mannen i muren. De idioterna bör stängas av för resten av livet.

Även F1-teamet McLarens vd uttrycker sina sympatier för Buttons tweet:

– Jag instämmer helt, skriver han.

Även Felipe Massa, tidigare F1-förare för bland annat Ferrari och numera president för det internationella gokart-förbundet, fördömer incidenten på Instagram:

– Beteendet är helt oacceptabelt inom vår sport. De människor som är inblandade kommer att behöva ta konsekvenserna för sitt handlande.

Corberi avslutar karriären

Ingen förare skadades under incidenten på banan eller vid slagsmålet efteråt och Luca Corberi har nu bett om ursäkt. Han skriver att hans karriär är över.

– Jag har bestämt mig för att inte delta i något motorsportevent under resten av mitt liv, det handlar inte om att själv skapa rättvisa utan det är rätt sak att göra, skriver han på Facebook.

Jag vill be om ursäkt till hela motorsportvärlden för det som jag har gjort och det finns inga ursäkter som kan förklara det skamliga som jag gjorde, det är ingenting som jag gjort under min femtonåriga karriär och jag hoppas verkligen att jag aldrig behöver se någon annan göra något sådant framöver.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.