Tippar sitt eget lag sist

Tränaren: ”Jag blev halvt idiotförklarad”

Publicerad:
Bodens Tobis Pettersson bottentippar egna laget.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Bodens Tobis Pettersson bottentippar egna laget.

SPORTBLADET

Inför SHE-premiären i kväll har alla lag tippat Boden sist.

Till och med lagets egen tränare.

– Folk kan tycka och tänka att ”va fan, har de redan gett upp i förväg”, säger Tobias Pettersson, som här berättar om det ovanliga draget.

I kväll är det premiär i handbollens damliga SHE och i vanlig ordning har alla tränare fått tippa hela sluttabellen inför premiären (se nedan).

Enligt den kommer Boden Handboll, som kom näst sist i fjol på bara sex poäng – samma som degraderade jumbon och nykomlingen GT Söder, att sluta sist och åka ur efter fem säsonger i högsta divisionen.

Samtliga tränare tippar nämligen Boden sist, alltså också lagets egen tränare Tobias Pettersson.

– Det blev jag väl halvt idiotförklarad för i sändningen av upptaktsträffen, berättar Pettersson med ett lätt skratt när Sportbladet ringer upp honom.

Målsättning: bättre än i fjol

Har du gett upp eller?

– Nej, det har jag verkligen inte. Dels handlar det om att jämföra med förra året då det laget (GT Söder) som kom sist tippade sig själva fyra på upptaktsträffen. Då kan man med viss logik säga att om vi tippar oss sist nu så kan vi bli fyra. Hellre det i så fall. Dels handlar det om att inte lägga någon onödig press på oss och få motståndarna att kanske underskatta oss ännu mer och få en fördel där.

– Vi får försöka hitta olika saker som vi kan slå våra motståndare på, vi kan inte göra det i antalet landskamper, bredast trupp eller störst budget.

Sen vill Pettersson betona:

– Bara för att jag tippar oss sist så är det inte vår ambition att komma sist.

Vad har ni för målsättning?

– Pratar man tabellplacering och poäng så är det att bli bättre än förra året. Den är väl fullt tillräcklig? Kommer vi en placering bättre så slipper i kvala. Vi kommer ju få slåss i den regionen. Jag är nöjd om vi klarar det.

Laget var informerat

Finns det inte en risk att det skickar negativa signaler till sponsorer och annat folk i och runt klubben?

– Jo, det är klart att det finns en risk för det. Folk kan tycka och tänka att ”va fan, har de redan gett upp i förväg”. Men det är en avvägning vi har gjort. Så är det med alla här i livet: det finns fördelar och nackdelar beroende på hur man vänder och vrider på det. För ett antal år sedan när Boden gick upp i SHE så tippade man sig själva femma och höll sedan på att åka ur. Det är inte i tippningen det avgörs.

Så du skulle inte spela pengar på att ni åker ur?

– Nej, verkligen inte. Men däremot hade jag lagt en peng på att vi skulle vinna SM-guld för det var bra återbäring på det, såg jag.

Var laget med på att du skulle tippa er sist?

– Ja, de är informerade och det är förankrat i klubbledningen också på alla håll och kanter. Sen är det inte säkert att alla håller med om att det är ett korrekt beslut att tippa så. Men alla är införstådda och förstår syftet med det, säger Pettersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE