Hansen historisk i OS när Danmark vann igen

Nu är superskytten tidernas skyttekung i OS

Mikkel Hansen.
Mikkel Hansen.

TOKYO. Mikkel Hansen är historisk.

Dansken är nu tidernas skyttekung i OS-handboll.

Han gjorde nio nya mål när Danmark besegrade Portugal med 34–28.

I grupp A stormar Frankrike mot gruppsegern.

I grupp B, där Sverige också ingår, går Danmark rent.

På fredagen tog de regerande OS-mästarna – och dubbla världsmästarna – sin fjärde raka seger i gruppspelet när man avfärdade Portugal med 34–28 (20–19).

Niklas Landin i målet fick på nytt en tung start och byttes ut mot Kevin Möller. Han glänste inte men det räckte ändå för danskarna.

Gick om sydkoreanske storskytten

Danskarnas andra superstjärna, Mikkel Hansen, gjorde nio mål trots att han inte hade siktet inställt ordentligt (sköt makalösa 19 skott) och bommade till och med en straff efter 15 raka i OS.

Men de nio fullträffarna räckte för att Hansen skulle bli historisk som OS-handbollens främsta målskytt genom tiderna. 33-åringen, som gör sin fjärde OS-turnering, står nu på 133 mål. Tidigare etta var sydkoreanen Kyung-shin Yoon på 127 pyttsar.

– Jag hade inte koll på det utan fick höra det nu efter matchen. Först och främst handlar det om att jag fått vara med i många OS och i ett lag som ofta gått långt. Det är självklart något jag är stolt över, säger Hansen, som är den ende ihop med fransosen Nikola Karabatic som korats till världens bästa spelare tre gånger av det internationella handbollsförbundet.

Danmark ställs mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.