Tropisk storm rör sig mot Tokyo-OS

Stökigt väder väntas

TOKYO. Värmeböljan har redan börjat skörda offer.

Nu hotas OS – av en tropisk storm.

– Vi kan få stora problem, säger golfens förbundskapten Katarina Vagndal.

OS i Tokyo har inletts med strålande sol och extrem värme. Drygt 30 grader och en luftfuktighet på över 70 procent gör det närmast outhärdligt för de aktiva och på fredagen skördade värmen sitt första offer då den ryska bågskytten Svetlana Gombojeva svimmade inne på tävlingsarenan.

Men snart kommer ett väderomslag.

Ett rejält sådant.

”Regn och blåst”

Tyfonen ”In-fa” härjar just nu utanför Taiwan, söder om Japan, och ser ut att ge oväder i Tokyo i början av nästa vecka.

– Under framförallt måndagen och även en del av tisdagen passerar det här som en tropisk storm. Det ser ut att bli en hel del regn och blåst. Kuling vid kusten, stormbyar ute till havs, säger SOK:s SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

Arrangörerna har agerat direkt och flyttat roddtävlingarna, som skulle ha körts på måndag, till nu i helgen.

– Precis. Roddarenan ligger ute på en gammal färjeterminal och där ute kommer det bli blåsigt, säger Mårtensson.

Ändras snabbt

Tidigare under fredagen kom rapporter om att ytterligare en tropisk storm var på väg mot Japan i slutet av nästa vecka, och att den skulle leda till enorma mängder regn – uppemot 200 millimeter inom loppet av två dagar.

Men enligt Mårtensson ser den faran ut att vara förbi.

– Den har ändrat riktning nu under den senaste timmen och ser inte ut att påverka Japan alls. Det säger något om hur känsliga de här prognoserna är. Saker och ting ändras snabbt. Det enda vi kan vara säkra på är att det kommer att dra in oväder, frågan är bara exakt när och hur pass kraftigt det blir. Just nu ser det ut att bli som värst på måndag och tisdag men som sagt, det kan ändras snabbt.

Problem för flera sporter

Stora mängder regn kan ställa till det för vissa utomhussporter, exempelvis fälttävlan och golf.

– Blir det hundratals millimeter regn så vet vi att golftävlingen kommer få stora problem. Det kommer gå att spela, men man kommer behöva ta avbrott för att få bort vattnet. Får du ett jämnt regn över en hel dag så är det inga problem, men kommer det stora mängder på kort tid uppstår problem, då kommer du att ha stora sjöar ute på banan, säger Vagndal.

En tropisk storm väntas dra in över OS i Tokyo.
En tropisk storm väntas dra in över OS i Tokyo.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.