Jenny Rissveds efter tunga OS-loppet: ”Jag känner en lättnad”

IZU/STOCKHOLM. Jenny Rissveds slutade som nummer 14 efter ett struligt lopp.

Efteråt försökte 27-åringen smita från de väntande journalisterna.

– Jag gick ut bakvägen först, jag ville inte göra det här. Jag hoppas att jag ska få bli lämnad ifred nu, säger hon efter loppet.

Det svenska medaljhoppet Jenny Rissveds fick inte OS-loppet hon hade hoppats på. Istället för en topplacering slutade det med att hon gick i mål som nummer 14.

– Jag känner mig tom, stolt och jag känner en lättnad över att alla de här åren är över (som olympisk mästare). Det har varit stort, positivt också men jävligt tungt. Jag har ett namn, jag heter Jenny, jag är inte den olympiska mästaren, säger hon.

Tidigt i loppet, nästan direkt efter start, hamnade hon sist i ett gäng i en uppförsbacke. Det tog stopp för dem och Rissveds tvingades gå upp för backen då hon inte kom förbi. Stoppet gjorde att hon tappade på täten.

På fjärde varvet, av fem, fick hon dessutom punktering på bakhjulet. Hon tvingades byta däck, vilket även det tog värdefull tid och var tillslut över fem minuter från att försvara sitt OS-guld från Rio.

Detta är din första intervju du gör på fyra år där du inte är OS-mästare och media kallar dig för det, hur har det varit?

– Ja ni såg ju att jag gick här bakom, jag gick ut bakvägen först. Sen sa han (Niclas Green, SOK:s mediechef) att att jag var tvungen att gå tillbaka. Jag ville inte göra det här. Men ja, det kanske var bra så slipper ni undra, säger Jenny Rissveds.

Trippel för Schweiz

Redan efter vurpan låg hon efter och med punktering sedan blev det långt till de finaste placeringarna, och för lite kvar av loppet för att svenskan skulle lyckas ta igen.

I toppen var det istället Schweiz, enbart. De tog hem alla tre medaljer. Jolanda Neff presterade allra bäst och fick med sig OS-guldet. I målfållan fick hon ordentliga grattiskramar av Rissveds. Bakom henne på pallen följde lagkamraterna Sina Frei och Linda Indergand.

– Jag är skitglad för Jolanda. Är det någon som förtjänar det här så är det hon. Jolanda har jag tävlat mot i tio år och hon är en av de mest stabila i fältet och imponerar gång på gång. Det är skitcoolt också med tre schweiziskor på pallen, säger Rissveds efter loppet.

Vädret hade inte varit gynnsamt för banan, utan vissa delar var väldigt hala En kort stund innan start tog en del av banan bort men det var fortsatt geggigt och halt på sina ställen, vilket gjorde att flera cyklister åkte på glid, och även vurpade.

Rissveds tog OS-guld senast det begav sig, på OS i Rio 2016.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.