Rai Benjamin: ”Bättre än Bolts världsrekord”

OS-tvåan hyllar Karsten Warholm efter superloppet

TOKYO. Rai Benjamin krossade världsrekordet – men kom tvåa bakom Karsten Warholm i det som kan vara tidernas bästa friidrottstävling.

– Hade någon sagt att du springer 46,17 och blir tvåa, jag hade slagit dig ner dig och kastat ut dig, säger han.

Rai Benjamin sprang 53 hundradelar snabbare än Karsten Warholms världsrekord, slog Kevin Youngs nästan 30 år gamla amerikanska rekord med 61 hundradelar.

Ändå var han tvåa i mål.

– Det här kommer ta tid att ta in. Jag grät lite där ute, men jag är glad att jag en del av historien. Jag tror, nej jag vet att det är är det bästa loppet i friidrottshistorien. Inte ens Bolts 9,58 är så här bra. Vi är tre killar med världsrekordfart, säger han.

Amerikanen förbannar ett par misstag på bortre lång och att han kom för nära den sista häcken när han plockade på Warholm.

– Du får inte göra misstag på den här nivån, det kostar. Men hur ska jag veta, jag har aldrig sprungit så här snabbt.

Han var ändå inte chockad över tiden:

– Jag sa för tre år sen att vi kommer springa på 45-tider. Karsten gjorde det idag, killen är otrolig. Du kan inte vara arg på det, det är idrottens natur.

Supertiderna lyfter så klart debatten om nya skor och snabba banor.

– Fatta mig rätt, det är en bra bana och skorna är bra. Men jag hade sprungit fort i alla skor och ingen i historien hade gjort det vi just gjorde med samma förutsättningar. Inte Kevin Young, inte Edwin Moses, säger han.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.