Storfavoriten föll – hemmahoppet tog första OS-guldet i skateboard

Hans pappa kunde inte kolla av nervositet.

Men Yuto Horigome gjorde vad som krävdes och tog det första OS-guldet i skateboard – efter ett otroligt trick i sista omgången.

– Det där tricket har man inte sett många gånger förut, sade kommentatorn Mark Pulman i discovery +.

Amerikanen Nyjah Huston har dominerat skateboard-VM de senaste åren, och har tagit tre raka guld i kategorin street. Men när det var dags för kategorin att OS-debutera blev han slagen – av hemmahoppet Yuto Horigome.

Efter två starka 45 sekunders-serier var det dags för trickdelen. Där stod Horigome för enastående insats, och fick totalt 35.90 poäng. I femte och sista trickförsöket hade han i princip säkrat guldet – men slog trots det till med ett supertrick.

– Han sätter det i finalen på hemmaplan, helt perfekt, säger discoverys kommentator Mark Pulman.

Kategorin street ger åkarna två åk á 45 sekunder, där poäng upp till tio delas ut. Åkarna får efter det fem chanser att sätta ett trick med samma poängskala. Därefter räknas de fyra bästa resultaten.

Horigomes fem trick var alla över nio pöng.

Första OS-guldet

Horigome blev därmed den första OS-guldmedaljören i skateboard. 22-åringen som växte upp i en förort till Tokyo har haft en lång väg till att stå högst upp på pallen.

– Detta är en chans man bara får en gång i livet. Jag har riktigt ont i magen (av nervositet), sade Horigomes pappa Ryoto till New York Times strax innan tävlingen.

Japanen bor och spenderar sin tid i södra Kalifornien till vardags. Efter tävlingen var det en känslosam Horigome som inte kunde sluta le.

Silvret gick till brasilianaren Kelvin Hoefler och bronset tog amerikanen Jagger Eaton. Båda två hade AirPods i öronen under tävlingen.

Yuto Horigome under medaljceremonin.
Yuto Horigome under medaljceremonin.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.