Skidåkarna nobbar SM: ”Känns inte bra i hjärtat”

LES ROUSSES. SM-veckan är en kär tradition för svenska skidåkare.

När flera av dem nu nobbar tävlingarna svider det.

– Det känns inte bra i hjärtat, säger Linn Svahn.

Merparten av VM-åkarna - som Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Ebba Andersson, Emma Ribom och William Poromaa – kommer att stanna kvar i syd efter helgens lopp i Frankrike.

De väljer den sent inplanerade världscupstävlingen i Toblach istället för att åka hem och köra SM i Skövde för sina klubbar.

Besluten har inte varit enkla. Åkarna uppskattar SM-veckan och möjligheten att representera sina klubbar.

PLUS: Lista: Sveriges största skidtalanger födda 2005–2006


Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är några av de svenska stjärnorna som står över SM.
Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är några av de svenska stjärnorna som står över SM.

”Uns av dåligt samvete”

– Det var ingen lätt beslut. Men med tanke på hur tävlingsprogrammet ser ute och vad som väntar med VM var det inte optimalt att klämma in en SM-tävling, säger Ebba Andersson och fortsätter:

– Ett visst uns av dåligt samvete får man absolut. Sen är det i slutändan att optimera vägen fram mot sina stora mål, säger Ebba Andersson som betonar att dialogen med hennes klubb Piteå Elit varit god.

– Det finns inga hard feelings mellan klubben och oss, säger Ebba.

Linn Svahn:

– SM är viktigt för oss aktiva, så det känns inte bra i hjärtat att man kanske gör det valet. Men allt handlar om att optimera mot mästerskap.

Maja Dahlqvist:

– Det blir dåligt hur man än gör. Hoppar man en världscup och inte åker SM hade vi fått skit för det. Antingen SM eller Fis. Då fick jag gå till mig själv.

Några herråkare kör

Landslagets damtränare Stefan Thomson konstaterar att det är långt ifrån optimalt med Fis sena ändring med att lägga in tävlingarna i Toblach i kalendern och att SM nu blir lidande.

– Det är inget bra, väldigt olyckligt. Men mästerskapet är viktigt, så lite har de fått välja själva.

Några av herråkarna väljer däremot att satsa på SM.

– Jag kommer att köra hela SM-veckan. Någon protest är det inte, jag tycker att det är kul att köra SM och jag vill köra tremilen som finns där, i Toblach är det ingen tremil, säger Jens Burman.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.