Calle Halfvarsson diskad efter tredjeplatsen

RUKA/STOCKHOLM. Calle Halfvarsson diskades efter tredjeplatsen i Ruka.

Efteråt rasade svensken mot juryn.

– De snackar bara massa skit. De stod och flinade upp i juryrummet, säger Halfvarsson och fortsätter:
– De är pajasar allihop.

Han var femma i sprinten och fyra på 10 kilometer klassiskt. Men i den avslutande jakstarten på 20 kilometer fritt fick Calle Halfvarsson kliva upp på pallen.

Halfvarsson var hela tiden med i den klunga som snabbt fångade in Johannes Hösflot Kläbo. Det var i den sista backen som tävlingen skulle avgöras. Ingen av de övriga tio åkarna i klungan kunde hota Kläbo, men Halfvarsson gjorde en jätteavslutning i backen. Svensken kom in som trea på upploppet och kunde knipa sista pallplatsen efter Kläbo och Pål Golberg.

”Det är dålig information”

Men efter loppet kom oroväckande besked. Halfvarsson kallade till juryrummet tillsammans med de svenska ledarna efter att man upptäckt att svensken körde utanför banmarkeringen i den avslutande backen.

PLUS: Idrottsvärldens 41 hetaste kärlekspar

Tv-bilderna visade en knäckt Halfvarsson från juryrummet och när den officiella resultatlistan var Federico Pellegrino trea och svensken diskad.

– Det är tråkigt. Det är inte sportsligt relevant besked. Jag förstår att de har regler som ska följas, men det här förstör mer än det tillför, säger svenska tränaren Lars Ljung och fortsätter:

– Den information vi har fått är att det handlar om att man måste hantera de här grannruskorna på samma sätt om det var ”weeboards”, alltså banmarkeringar, man får inte korsa eller bryta dem. Vi hade fått information om att det handlade om den första nedförsbacken, ingenting om uppförsbacken. De menar att det är samma område och vi borde ha förstått det, jag kan tycka att det är dålig information. De menar att Calle når en fördel och det är jättekonstigt när han får ta en längre väg.

Enligt tävlingsdirektören Michal Lamplot tar dock inte reglerna hänsyn till det:

– De har rätt att i det var en längre väg, men reglerna tar inte hänsyn till om det var en längre väg eller inte utan ser till fördelen. Det är irrelevant om det var längre eller kortare, han körde förbi konkurrenter utanför banan, säger han.

”De ville ha en italienare på pallen”

Halfvarsson själv var också rasande efter diskningen.

– Jag tycker inte att jag gör något fel alls, jag går ingen närmare väg. Jag vet inte.. De stod och flinade upp i juryrummet, de ville väl hellre ha en italienare på pallen. Det är för jävligt. Liknande grejer har hänt flera gånger och då har det bara blivit gult, nu var det jag och då ska det var diskning, säger han.

Vad sa juryn?

– De snackar bara massa skit. De stod som sagt och flinade där inne så de var nog nöjda med sitt beslut. Det är tråkigt. Det hade varit kul att vara på pallen. Det är viktiga världscuppoäng. Nu får jag inte en enda poäng. Men kul för juryn.

– Sverige och Norge förstör ju sporten så det var ju kul att de fick upp en italienare på pallen...

Vad vill du säga till Fis?

– De är pajasar allihop.

Michal Lamplot finner ingen anledning att kommentera Calle Halfvarssons utspel mer än så här:

– Juryn är neutral och följer reglerna, säger han.

Han anser att han inte var lyssnad på i juryrummet?

– Jag tycker både han och hans tränare hade möjlighet och tid att ge sin uppfattning om situationen. Och jag är övertygad om att vi tittade tillräckligt många gånger på situationen för att fatta rätt beslut.

William Poromaa var också med i pallstriden hela vägen, men fick nöja sig med en femteplats.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.